Zinderend Zuid-Afrika

In het uiterste noorden van Zuid-Afrika, ver weg van alle drukte, ligt de Noordkaap. Misschien niet de eerste keus om te bezoeken voor wie naar Zuid-Afrika gaat, maar dat is een geheel onterechte beslissing. Durf eens af te wijken van de gebaande paden en bezoek dit onbekende stukje paradijs op aarde. Het imposante landschap met talloze wilde dieren is uitgestrekt en ongerept en maakt een verpletterende indruk. Je voelt het: de natuur is hier de baas en de mens is er maar te gast. Iedereen die dit prachtige natuurgebied gaat bezoeken, doet dit dan ook met diep respect. Namukelekile, welkom in Zuid-Afrika!

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: !Xaus Lodge en Mirjam Preusterink

De Noordkaap, international bekend als Northern Cape is bijna net zo groot als Noorwegen. Met maar 1,1 miljoen inwoners, een vijftigste van ’s land totale bevolking heerst er een serene rust. Het bestaat voor een groot deel uit woestijn, doorkruist door de Orange River en dit zorgt voor weelderige en vruchtbare landschappen rond de oevers. Het is een paradijs van stilte, bijvoorbeeld na een bezoek aan de miljoenen stad Johannesburg. Een ideale combinatie, eerst ronddwalen in deze trendy en bruisende stad met hippe designwinkels, galeries, vele restaurantjes en jazzmuziek. Na deze citytrip stap je het vliegtuig in en reis je binnen anderhalf uur naar de plaats Upington. De pracht en stilte van de wildernis ligt hier binnen handbereik. Huur een stoere 4×4 en ervaar een authentieke Afrika sensatie.

Into the wild

Het Kgalagadi National Park ligt in het uiterste noorden van de Noordkaap, is in oppervlakte iets kleiner dan Nederland en wordt begrensd door Namibië en Botswana. Typisch voor dit park zijn de roodbruine duinen, bezaaid met beige-groene vegetatie onder een diepblauwe lucht. Ze zijn wereldberoemd, de leeuwen met de zwarte manen in dit natuurpark. Maar ook kun je giraffen, hyena’s, luipaarden, struisvogels, stokstaartjes, gemsbokken, meer dan 200 vogelsoorten en natuurlijk de springbokken spotten. Olifanten en buffels zul je hier niet aanschouwen, de woestijn is niet geschikt voor ze, er is te weinig water. Een aantal jaren geleden hadden veel dieren het park verlaten, omdat het te droog voor ze was. Inmiddels hebben kunstmatige bronnen ervoor gezorgd dat ze in groten getale weer terug zijn gekomen. Kgalagadi is een woord uit de kliktaal van de San (de oorspronkelijke bewoners) en betekent dan ook ‘plek van de dorst’. In het park kun je een bezoek brengen aan de San oftewel Bosjesmannen, zij leven nog steeds op de traditionele manier.

Een stukje paradijs op aarde

Een aantal leden van deze bevolkingsgroep werken in !Xaus Lodge. Dit logeeradres bestaat uit twaalf sfeervol ingerichte houten chalets en een verfrissend zwembadje en ligt midden in het Kgalagadi National Park. Vanuit elk huisje heb je een onvergetelijk uitzicht over een zoutpan met een permanente zoetwaterbron die het wild uit de omgeving aantrekt. Het is een unieke ervaring, ver weg van de bewoonde wereld en alleen te bereiken na een tocht van een uur met een jeep over 91 duinhellingen. Je hebt hier geen bereik met je mobiele telefoon, er is geen WiFi en maar een paar uur elektriciteit per dag. !Xaus Lodge (spreek uit als Kaus) biedt verschillende safaritochten aan, zowel per voet als per jeep en altijd onder leiding van een ervaren ranger. Het Kgalagadi National Park ligt vermoedelijk op één van de donkerste plekken op aarde, de nachtelijke sterrenhemel is helder en bezaaid met miljoenen flonkerende diamanten. Een fotomoment!

Sundowner, een betoverende zonsondergang

Traditiegetrouw, ´s middag na een gamedrive stopt de ranger op een mooie plek om de toeristen te laten genieten van een fantastische panorama. Terwijl de zon als een vurige rode bal langzaam achter de horizon zakt, wordt hier de dag perfect afgesloten en de avond gezellig ingeluid met een drankje en hapje. Samen met het geweldige uitzicht is dit een adembenemende ervaring.

Donderende waterval

Het Augrabies Falls National Park ligt ook in de Noordkaap en is één van de droogste en warmste gebieden van Zuid-Afrika. De beroemde Augrabies waterfalls is de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden na de regen (maart/april) kun je de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden zien storten. Het spektakel zorgt voor enorm veel lawaai en daaraan dankt het gebied haar naam ‘de plaats van het grote lawaai’. Rondom de waterval is het mogelijk om wandeltochten te maken. Vraag bij de receptie een wandelkaart. Vanwege de extreme hitte is deze regio ook populair bij de Duitse autofabrikanten, zij onderwerpen hun nieuwe modellen aan de hitte om te testen of ze daartegen bestand zijn.

Nationale trots: De Zuid-Afrikaanse wijn

De uitermate geslaagde mix van de warme temperatuur en de drassige oevers van de Oranjerivier zorgen ervoor dat hier kilometers druivenranken het uitgestrekte landschap sieren. De topwijnen die hier vandaan komen, worden wereldwijd zeer gewaardeerd. Iedere helling levert druiven met een iets andere smaak. Weelderig groeit op deze plek onder andere de veelzijdige druif chenin blanc, een vrucht met Franse wortels. Waarschijnlijk door onze eigen VOC-vaarder Jan van Riebeeck in 1652 meegenomen. De wijnen van deze druif zijn onweerstaanbaar. Een aanrader is om het familiebedrijf Bezalel Wine & Brandy Estate voor een wijnproeverij te bezoeken. Neem plaats in de serene tuin en geniet van de prachtwijnen. Wat opvalt zijn de kleurrijke etiketten op de flessen, ontworpen door Mariens, de zoon van de eigenaar. Na de proeverij geeft hij met trots een rondleiding over zijn estate. Terwijl je tussen de houten vaten loopt dringt een heerlijke geur in je neusgaten, je ruikt het fermenteren van de druiven. Life is good!

Een verrukkelijke smaaksensatie

De Zuid-Afrikaanse keuken is rijk aan allerlei invloeden en wordt niet voor niets ‘de Regenboogkeuken’ genoemd. De immigranten uit Europa met hun bedienden uit India en Maleisië zorgen voor een diversiteit aan gerechten, die altijd bereid zijn met verse en seizoensgebonden ingrediënten. Welbekend is natuurlijk de Zuid-Afrikaanse braai, een favoriete tijdsbesteding en niet te verwarren met de Nederlandse barbecue. In Nederland gebruiken we kolen, de Zuid-Afrikanen prefereren hout. En in Zuid-Afrika leggen ze grote stukken vlees op de grill die langzaam garen (een ladysteak weegt maar liefs 400 gr.) in plaats van één worstje en satéstokje zoals Nederlanders vaak doen. Bij een heerlijk glaasje wijn wordt vaak biltong geserveerd. Dit zijn gedroogde stukjes vlees in stukjes gesneden. Een ander specialiteit is de bobotie, een gehakt gerecht met specerijen en een kurkumalaag. Vaak als lunchgerecht gegeten en geserveerd met gele rijst en een salade. Baie lekker!

Hoog niveau

Ervaar Zuid Afrika op een unieke manier en vlieg in een luchtballonvaart tussen hemel en aarde op 500 meter hoogte. In een rieten mand geniet je van prachtige vergezichten en je eventuele hoogtevrees is dan acuut verdwenen. De ballon zweeft langzaam als een wolk, je ervaart het geluid en de warmte van de branders en het overweldigende uitzicht. De zon laat zich langzaam zien vanachter de heuvels. Nippend aan een glaasje champagne weet je dan één ding zeker: Afrika sluit je op dat moment voor altijd in je hart.

De ballonvaart was een perfecte afsluiting van mijn bezoek aan dit gedeelte van Zuid Afrika en ik kom tot de conclusie dat de Noordkaap mij op alle fronten aangenaam heeft verrast. Dat heeft niet alleen met het oogverblindende landschap en de belevenissen van de safari’s te maken, maar ook zeker met de vriendelijke en relaxte bevolking. En uiteraard de tongstrelende spijzen, gecombineerd met de Zuid-Afrikaanse wijnen die wereldwijd faam genieten. Baie dankie, veel dank! Voor meer informatie kijk op www.southafrica.net en www.kalaharisafari.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op