Winter in Wenen

Wenen in de winter bezoeken. Doen! Wenen is dan bedekt met een laagje sneeuw, dat ervoor zorgt dat de statige historische barokgebouwen een sprookjesachtige silhouet krijgen. Een echt fotomoment! Waarschijnlijk schijnt er dan ook een aangenaam zonnetje en staan er geen rijen bij de meer dan 100 musea. Zo blijft er genoeg tijd over om deze charmante hoofdstad te ontdekken. De combinatie van de trendy, opkomende wijken en de pracht en praal van de oude stad maken van Wenen een bestemming met vele hoogtepunten.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Weens verkeersbureau en Ernst Preusterink

Wenen was ooit het bruisende centrum van het Habsburgse Rijk, maar lag gedurende lange tijd in de schaduw van onder andere Parijs, Rome en Londen. Gelukkig heeft deze metropool haar flair weer terug, de afgelopen jaren schudde het haar stoffige imago succesvol van zich af. Het lijkt op een ideale wereld en het is niet verwonderlijk dat deze hoofdstad voor de achtste keer op rij is uitgeroepen tot de prettigste stad van de wereld om in te wonen. Iedereen wordt gewoon gelukkig van Wenen.

De sfeervolle groene stad is uitstekend per fiets te ontdekken. Op verschillende parkeerplekken kun je deze tweewieler oppikken en weer inleveren. Hiervoor moet je een kleine borg betalen. Wanneer je dan om je heen kijkt lijkt het net of je in de film Sissi bent beland. Wie het te koud vindt of heel veel wil zien in korte tijd neemt de tram of metro. Het openbaar vervoer is snel, eenvoudig en reuze handig. Een kaart om 72 uur lang onbeperkt te reizen kost € 24,90.

Neusje van de zalm voor de kunstliefhebbers

Architectliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken op de campus van de universiteit economie en bedrijfswetenschappen. Eyecatcher is het indrukwekkende bibliotheekgebouw, ontworpen door het team van de vorig jaar overleden Brits-Iraaks architecte Zaha Hadid. Het complex steekt dominant boven de rest van de futuristische universiteitsgebouwen uit. Barcelona heeft Gaudi en in Wenen reageerde Hundertwasser tegen de conventionele saaie architectuur van zijn tijdsgenoten. Hij wenste architectuur die dichter bij de natuur stond, zonder onnatuurlijke rechte lijnen maar met felle kleuren en grillige vormen. Een tip: bewonder het kleurrijke Hundertwasser Haus. Aangezien er sociale huurwoningen in gevestigd zijn, is het interieur niet te bezichtigen. Maar alleen de buitenkant aanschouwen is al een feestje!

Het MuseumsQuartier is een bijzondere mix van klassieke architectuur en hypermoderne gebouwen en een hotspot van dit moment. De grote openluchtbinnenplaats is een aanrader om een museumbezoek af te sluiten. Wanneer het niet te koud is vlei je neer op één van de gekleurde kunststof ligbanken, dit zorgt voor een relaxed moment.

De trendy wijk Neubau ligt achter het MuseumsQuartier. In de voormalige keizerlijke stallen zitten tegenwoordig allerlei restaurantjes, ateliers en designshops. In deze buurt zit dan ook, niet toevallig, de smaakvolle winkel Park van Marcus Strasser. Marcus verliet Oostenrijk om aan de Antwerpse Modeacademie te gaan studeren. Inmiddels weer terug in Wenen heeft hij een concept store gelanceerd met mode, vintage, kunst en boeken. In deze vroegere rosse buurt ontdekken de bezoekers een hele andere kant van Wenen.

Wenen ademt muziek

Wenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de klassieke muziek. Heel wat grote namen als Mozart, Haydn, Mahler en Beethoven hebben hier gewoond en gewerkt in de periode dat klassieke muziek en opera hun hoogtepunten kenden. Een bezoek aan het elegante Wenen is daarom niet compleet zonder de Weense staatsopera te hebben bezocht. De pracht en praal van het gebouw is adembenemend mooi. Elke dag van de week is er een andere voorstelling. Wanneer je niet veel geld aan een kaartje wilt uitgeven, koop dan tien minuten voor aanvang voor € 4 aan de kassa een ticket voor een staplaats met een goed zicht op het toneel.

Romantiek pur sang

Nergens zijn de balavonden zo feeëriek en romantisch als in Wenen. Alsof de tijd heeft stilgestaan betovert deze traditie zowel de inwoners als toeristen. Wil je zelf de passen van de traditionele wals onder de knie krijgen, bezoek op zaterdagmiddag om 16.00 uur de dansschool Elmayer. De les kost € 45 per koppel en als je alleen bent, de dansschool zorgt voor een partner.

De pracht en praal van het Schloss Schönbrunn heeft een grote aantrekkingskracht om te bezoeken. Het paleis met zijn schitterende tuinen was ooit de zomerresidentie van de voormalige Oostenrijkse keizers en draagt vandaag nog steeds de flair van de Donaumonarchie uit. Hoewel Wenen als stad zelf al een bezienswaardigheid is, kun je er kiezen uit tal van musea gevestigd in de mooiste gebouwen. Neem bijvoorbeeld het barokke Schloss Belvedère, waar tegenwoordig de Oostenrijkse Galerie is ondergebracht. Hier wordt een grote verzameling werken van Klimt en Schiele gepresenteerd. Het pronkstuk is het wereldberoemde schilderij De Kus van Gustav Klimt. Om opheldering rond de mythes van keizerin Sissi te krijgen bezoek het Sissi museum. Het is onderdeel van de Hofburg, een complex van verschillende gebouwen en was tot 1918 het keizerlijk paleis. Hier zijn de woonvertrekken van keizer Joseph en keizerin Elizabeth (Sissi) te bezichtigen.

Culinaire hoogtepunten.

Gesitueerd ten noorden van de stad bevinden zich de hoog gelegen wijngaarden. Dit is een rondleiding waard, vanwege het magnifieke uitzicht over de stad en natuurlijk om de Weense klassieker, de Gemischter Satz te proeven. Dit is een wijn gemaakt van minstens drie verschillende druivenrassen van één kleur uit één wijngaard. De druiven worden tegelijkertijd geoogst en gaan vervolgens gezamenlijk de pers in. Deze Wiener wein is een genot voor de smaakpapillen. En natuurlijk mag een bezoek aan Trzesniewski niet ontbreken. Het eethuis met de onuitspreekbare naam heeft al een lange geschiedenis en inmiddels meerdere filialen in Wenen. Het concept is eenvoudig en daardoor bijzonder. Ze serveren halve sneeën donker brood, vers belegt met veelal saladeachtige en gepureerde tapenades. Dit zorgt gegarandeerd voor keuze stress. Gecombineerd met een pfiff, een klein glaasje bier, is dit genieten van een Oostenrijkse tapas. Zum wohl!

Chique konditoreiën

Wenen staat bekend om zijn koffiehuiscultuur. De Weense ‘Kaffeehausen’ zijn verweven met de rijke historie van de stad. In de 18e en 19e eeuw kwamen de componisten, schrijvers en intellectuelen hier om met elkaar te discussiëren, kranten te lezen en te schrijven.  Zo lieten Johan Strauss, Mozart en Beethoven er hun nieuwe werken als eerste horen en was het de verlengde huiskamer van de beroemde denker Sigmund Freud. Een van de bekendste en mooiste koffiehuizen van Wenen is ongetwijfeld Café Central, met zijn art deco inrichting. Een bezoek waard!

Wie Wenen bezoekt, kan er niet om heen: de Sachertorte. Oude, vertrouwde adressen zoals Café Sacher en patisserie Demel serveren deze chocoladecake met een laagje abrikozenjam en chocoladeglazuur eroverheen. Wanneer het buiten koud is en je geniet van een stuk taart met een kop Wiener Melange is er maar één conclusie. Winter in Wenen is wunderschön.

Kijk voor meer informatie op www.wien.info

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op