Verrassend Vianen

Centraal in Nederland vind je een prachtig stukje authentiek Nederland met polders, uiterwaarden, dijken, molens, historische steden en dorpen. In dit gebied, net onder Utrecht, geniet je volop van rust en ruimte. Een parel om te bezoeken is het gezellige vestigingsplaatsje Vianen. Het heeft een levendige sfeer, dankzij de gezellige zonovergoten terrasjes, leuke winkeltjes, rijke geschiedenis en het vele stadsgroen. Vianen blijkt een aangename verrassing en vraagt om een ontdekkingstocht dicht bij huis.

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: Sophie Preusterink

Erop uit in Vianen

Begin je bezoek bij de VVV in de gezellige Voorstraat. De VVV is gevestigd in winkelcafé Flinn; een eigentijdse winkel die zich onderscheidt op het gebied van interieur, mode en verrukkelijke lunches en koffie met eigengebakken lekkernij. Nadat je bent voorzien van tips en inspiratie, start je met je wandelroute.

Met meer dan 190 rijksmonumenten is de rijke geschiedenis van Vianen op elke hoek van de straat terug te zien. Eén van de hoogtepunten en een prachtig klassiek bouwwerk is het stadhuis uit 1425 in de Voorstraat. Het bronzen paard dat er vlakbij staat herinnert aan de jaarlijkse paardenmarkt, een traditie ooit begonnen in de 13e eeuw. De Lekpoort is de enige overgebleven stadspoort van Vianen en typerend voor het stadsbeeld. Boven de doorgang van deze poort zat ooit het lokaal van de poortwachter. Een verdieping hoger was een gevangenis en de zolder was de uitkijkpost. De Grote Kerk wordt gekenmerkt door haar gotische bouwstijl en romaanse toren. In de kerk is het grafmonument van Reinoud van Brederode en zijn echtgenote te bewonderen. Hij was in de 16e eeuw raads- en kamerheer van keizer Karel V. In de kerk worden tegenwoordig regelmatig concerten en tentoonstellingen georganiseerd. Kijk voor informatie op www.grotekerkvianen.nl              Om nog meer cultuur op te snuiven, bezoek het Stedelijk Museum Vianen. Het heeft een vaste collectie en daarnaast diverse wisselende exposities. Tot 27 september 2021 is er een kleurrijke expositie van Jolande van Kouwen te bewonderen, inwoonster van Vianen. Bijzonder detail is dat de bovenverdieping van het museum tot in 1807 diende als rooms-katholieke schuilkerk. Dit is nog terug te zien in de prachtige schilderingen op het plafond. Het kleine centrum is omgeven door een gracht, zelfs kleine delen van de stadsmuur staan er nog. De Hofpoort is de enige kasteelpoort die bewaard is gebleven.

De bezichtiging van deze sfeervolle stad kan perfect worden afgesloten met een bezoek aan het Italiaanse restaurant Mamma Mia. Dit etablissement serveert een proeverij van smakelijke Italiaanse gerechten bereid met verse lokale producten.

De Viaanse Uiterwaarden, een groots natuurspektakel

Een bezoek aan Vianen kan heel goed gecombineerd worden met een fiets- en/of wandeltocht langs de oevers van de Lek. De natuur is adembenemend en de uiterwaarden vol flora en fauna zijn een lust voor het oog. Ga richting Culemborg en je passeert Fort Everdingen. Dit imposante complex is in de 19e eeuw gebouwd als één van de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zeer recent hebben deze werken een plek gekregen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Op het grote natuurterrein van 12 hectare kun je wandelend genieten van de natuur, de stilte en de historische-militaire gebouwen. En er is ook een kleine natuurcamping. Sinds een aantal jaren is er in één van de gebouwen de bierbrouwerij Duits & Laurent gevestigd. Het biermerk heeft al een aantal prijzen in de wacht gesleept. Iedere zondag om 14:00 uur is er een rondleiding door dit indrukwekkende complex. Het Fort is een ideale bewaarlocatie voor bieren. Bierliefhebbers kunnen hun bieren hier verder laten rijpen. Ook worden er regelmatig masterclasses gegeven over bierrijping.

Genietend op het terras van de rust, mooie natuur en een ijskoud speciaal biertje met een schaaltje bierballen, besef ik dat Vianen en omgeving ontzettend veel te bieden heeft en een prachtig stukje Nederland is. Wat wil een mens nog meer?

Kijk voor informatie op: www.vrijstadvianen.nl en www.forteverdingen.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op