Utrecht, het kloppend hart van Nederland!

Genieten aan de gracht

Het is heerlijk om door het sfeervolle centrum van de Domstad te slenteren. Utrecht is een pareltje en centraal in Nederland gesitueerd. Het is bekend om zijn historische grachten, werfkelders, hofjes en de Domtoren. Maar er zijn ook vele gezellige gastvrije cafés en restaurantjes, boeiende musea en leuke winkeltjes. En sinds de komst van het vernieuwde Hoog Catharijne bruist Utrecht als nooit tevoren. Tel daar de vele stadsparken bij op en je hebt voldoende ingrediënten voor een inspirerende stedentrip.

Tekst: Mirjam Preusterink

Geen betere startpunt voor een wandeling is de Domtoren. Met 112 meter- de hoogste kerktoren van Nederland- is de toren niet weg te denken uit het Utrechtse stads beeld. De toren bevindt zich in de steigers voor een renovatie, maar is wel open. Na het beklimmen van 465 treden word je beloond met een adembenemend uitzicht. In de schaduw van de toren ligt de Pandhof, een serene plek midden in de stad en één van de mooiste Utrechtse hofjes. Een ander mooi hofje, hier dichtbij is het Abraham Dolehof. Met prachtige planten, bloemen en monumentale bomen hoorde het oorspronkelijk bij het Sint Urselaklooster. Een paar minuten lopen hiervandaan, achter de Geertekerk bevindt zich de Zeven Steegjes. Smalle straatjes met gerenoveerde arbeiderswoningen, houten banken en kleurrijke planten. Ongeveer twee eeuwen geleden zijn de woningen gebouwd voor fabrieksarbeiders en gezinnen die van liefdadigheid afhankelijk waren. Tegenwoordig staan ze geregistreerd als gemeentelijk monument.

De levensader van Utrecht

Vanaf de Zeven Steegjes ben je snel bij de Oudegracht, het is het centrum van gezelligheid. De grachten en de werfkelders werden vroeger gebruikt voor de handel, als opslagruimte. In de 12e eeuw kwamen de inwoners op het idee om vanaf de aanlegkade tunnels te graven naar de woningen langs de gracht. Zo ontstonden de typische Utrechtse dubbele kades. Tegenwoordig is het een locatie met bruisende cafés en restaurants. Halverwege de Oudegracht zit Broodje Mario, een begrip in de stad. In de jaren zeventig was er volgens de Italiaanse oprichter Mario Nistro niet veel aanbod wat betreft een goed belegd broodje en introduceerde hij zijn rijk belegde broodjes. Vanaf verschillende plekken aan de kade  kun je op een rondvaartboot, roeiboot, kano, waterfiets en zelf op een sup stappen voor een tour door de grachten. Een must see is Stadskasteel Ouddaen. Je kunt hier niet alleen een lekker hapje eten, maar ook de middeleeuwse brouwerij bezoeken. Jaarlijks wordt hier nog ruim 75.000 liter bier geproduceerd, waaronder Ouwe, Jonge en Dubbele Daen. Of strijk neer op één van de gezellige terrassen van dichtbijgelegen plein Neude.

Volop cultuur

Cultuurliefhebbers mogen een bezoek aan het Rietveld Schröderhuis niet missen. In 1924 ontworpen en ingericht door de Utrechtse architect Gerrit Rietveld, in opdracht van beeldende kunstenaar Truus Schröder. Zo modern als dit huis is, zo klassiek is het Spoorwegmuseum. Hier ga je terug in de tijd en kom je van alles te weten over de geschiedenis en ontwikkeling van de spoorwegen in Nederland. Een aanrader voor jong en oud! Voor kinderen is een bezoek aan het Nijntje museum, het wereld beroemde konijn van tekenaar en schrijver Dick Bruna zeker de moeite waard. En wanneer er nog tijd over is, bezoek een optreden in poptempel Tivoli Vredenburg. Een grote mix van artiesten treden hier op, van Iggy Pop tot aan een pianoconcert van Lucas en Arthur Jussen (zie interview in dit magazine) of Frans Bauer.

Italiaans ijs

Bij IJssalon Robert Gelato, Poortstraat 93, stroomt het ijs door hart en nieren. Het heeft zelfs een tweede plek op de wereldwijde ranglijst voor ambachtelijke ijsmakers. Het ijs heeft een basis van biologische melk en wordt op verrassende en verschillende smaken gemaakt. Hier wordt zelfs de basis van het ijs met liefde voor je aangepast. Eet je bijvoorbeeld liever ijs zonder geraffineerde suiker? Of eventueel rijstmelk? Geen enkel probleem!

Oase van rust

Wanneer je de drukte van de stad wilt ontvluchten, is landgoed Amelisweerd een perfecte locatie om te genieten van de natuur. Het oude loofbos ligt aan de Kromme Rijn ten oosten van Utrecht. Je kunt hier kiezen uit vele mooie routes, zoals de monumenten- of de kastelenroute. Ten zuiden hiervan bevindt zich Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met eeuwenoude bossen, zandverstuivingen, heide, landgoederen en heide.

Een bed met een knipoog naar de geschiedenis

Een dagje Utrecht is te kort. Een sfeervolle plek om te overnachten is Bed & Breakfast Marmontweijde. Aan de rand van het dorp Austerlitz, ongeveer 15 kilometer van het centrum van Utrecht, ligt deze stijlvolle overnachtingsplek. Eigenaresse Jacoline van der Wel verwelkomt haar gasten in dit sfeervolle logeeradres met twee kamers. In 1804 was op deze plek een legerkamp van Napoleon onder leiding van Generaal Marmont gelegerd. B&B Marmontweijde dankt haar naam aan deze generaal. Echt een bijzondere plek!

Na een lange dag genieten van de bruisende stad Utrecht zorgt de tuin van B&B Marmontweijde voor een heerlijk zen-gevoel. Hier besef je dat Utrecht een geweldige stad is om te bezoeken met de pracht en rust van de ongerepte natuur binnen handbereik.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op