Turijn, een parel in Noord Italië

Bella e buona! 

Turijn is een bruisende stad in het noorden van Italië en heeft verrassend veel te bieden. Het is een mix van historische paleizen, aantrekkelijke musea, chique winkels, groene parken en ontelbaar veel zonnige uitnodigende terrasjes. Ideaal voor een korte stop, bijvoorbeeld wanneer je on route bent naar je vakantieadres in midden of zuid Italië.    

Turijn (Torino), heel fraai liggend aan de voet van de Alpen, was ooit (van 1861 tot 1865) de hoofdstad van het toenmalig koninkrijk Italië. De talrijke barokke paleizen en de brede lommerrijke lanen in en rondom de stad herinneren aan de Koninklijke familie van Savoye. Het wordt nu wel la Capitale del Cioccolato genoemd, de chocoladehoofdstad. Maar Turijn heeft veel meer dan chocolade en de fabriek van de autogigant Fiat. Het is een mondaine winkelstad, die sinds een aantal jaren zijn grauwsluier van zich heeft afgeschud en een echte metamorfose heeft ondergaan.

Centrum met charme

Het straatbeeld wordt bepaald door overdekte stijlvolle galarijen en arcades, zodat je bij regen of verzegende zon heerlijk kunt wandelen. Het relatief kleine centrum is heel overzichtelijk en alles is uitstekend te voet te verkennen De vele statige pleinen met de barokke gebouwen zijn adembenemend. Hier bevinden zich ook de koffiehuizen en restaurantjes met hun gezellige terrasjes, die je uitnodigen om even lekker bij te komen. Hier lijkt het motto: zien en gezien worden!

Winkelen

Het stijlvolle Turijn heeft meer dan 16.000 winkels. Het is een paradijs voor shopaholics. Je vindt in Via Roma de grote namen zoals Armani, Versace en Tod’s. En het is heerlijk struinen langs de vele modeboetieks met betaalbare kleding, die verspreid zijn over de hele stad. De vele drukke kleurrijke marktjes, waar verkopers verse groenten en fruit aan de man proberen te brengen, zijn een genot om te bezoeken.

Historische cafés

Het is genieten, om staand aan de lange toonbank tussen de locals in één van de vele, prachtige authentieke koffiehuizen een snelle espresso te drinken. Koffie drinken kan op ieder uur in Italië, maar wie na half elf ‘s morgens een cappuccino bestelt, valt door de mand: een buitenlander! ‘s Avonds maken in alle cafés de gebakjes plaats voor een rijk aanbod aan aperitiefhapjes. De hele toog staat vol met lekkernijen, o.a. bruschettes, olijven en stukjes kaas. Je betaalt alleen voor je drankje en dan kies je wat je erbij wilt eten. Spanje heeft zijn tapas, Turijn zijn stuzzichini.

La Capitale del Cioccolato

Turijn is in Italië de onbetwiste hoofdstad van de chocolade. Al sinds er cacaobonen werden aangevoerd, werkten in Turijn vele chocolatiers aan het creëren van deze delicatesse. Op elke hoek van de straat lonkt wel een etalage met allerhande chocoladeproducten of vind je een café waar je chocolade kunt drinken. Zoals in het historisch café uit 1763, Al Bicerin (Piazza della Consolata 5) is het een plezier om een glaasje karakteristieke bicerin te nuttigen. Deze warme drank, geschonken in tulpvormige glazen, bestaat uit een laagje espresso koffie met daarop een laagje warme chocolademelk en uiteindelijk nog een toef room. In 2000 won Al Bicerin de prijs voor de beste bar in Italië.

Elk hapje genieten

In Turijn is er veel te beleven voor de Bourgondisch ingestelde mens. De Italiaanse keuken is een aanrader voor fijnproevers. Reserveer bijvoorbeeld een tafeltje bij Tre Galline (via Bellezia 37). Op de menukaart staan vele culinaire hoogtepunten, de gerechten zijn een lust voor het oog en een genot voor de smaakpapillen.

Multiculturale

Op cultureel gebied valt er veel te genieten in deze noord Italiaanse stad. Het filmmuseum is een bezoek waard en bevindt zich in de unieke 167 meter hoge Mole Antonelliana (het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als synagoge, maar door onenigheid over het ontwerp ging dit niet door). Met een glazen lift kom je omhoog en hier heb je een verpletterend uitzicht over de stad. In de Via Accademia delle Scienze bevindt zich het Egyptologisch museum, met topstukken uit de Egyptische cultuur. Dankzij het werk van Italiaanse archeologen in Egypte heeft dit museum zo’n rijke en imponerende collectie. Houd er rekening mee, dat de meeste musea op maandag gesloten zijn.

Spectaculair uitzicht

Op de top van één van de heuvels rondom Turijn staat de imposante basiliek van Superga. Op deze plaats heb je een schitterend panorama op Turijn en de Alpen. Onder de basiliek zijn de Tombe Reali te bezoeken. Dit zijn de Koninklijke graftombes van de familie Savoye, rijkelijk versierd met zwart marmer. Met tram 15 ga je naar het station Sassi-Superga, vanwaar een tandradbaan omhoog gaat. Op deze lijn worden oude originele trams ingezet, pure nostalgie.

Fiat

Turijn is uiteraard de stad van Fiat en de erfenis van deze autofabrikant is nog op veel plekken in Turijn te zien. De mooiste locatie waar Fiat nog voortleeft is in het Lingotto, de voormalige Fiat-fabriek even buiten het historisch centrum van Turijn. Het complex is ontworpen door architect Matté Trucco, waar ooit de auto’s werden geproduceerd en getest, kun je nu winkelen, de indrukwekkende kunstcollectie van de familie van deze autoproducent bekijken, heerlijk eten en riant slapen in een design hotel. Op het dak wandel je over het vroegere testcircuit van Fiat.

Groene oase van rust

Om aan de drukte en de warmte van de stad te ontsnappen, kun je één van de vele kleine parken bezoeken. Deze stadsparken zijn een populaire plek voor een picknick, om vrienden te ontmoeten of voor een potje voetbal. In het weekend trekt men vaak naar het groen langs de rivier de Po, om met de familie te lunchen of gewoon lekker liggend op het gras een boek te lezen. De kastelen en paleizen in en om Turijn hebben allemaal prachtige parken en tuinen. Je kunt er heerlijk wandelen en soms zelfs ook fietsen.

Turijn is een ideale samensmelting van geschiedenis en moderne tijd met een gastvrije, gezellige sfeer. Voeg toe de prachtige omgeving en de combinatie met een gastronomie, die je doet watertanden. Dan is er maar één conclusie mogelijk: Turijn bezit alle ingrediënten voor een sublieme korte vakantie.

Kijk voor meer informatie op www.turismotorino.org en http://www.turijn-nu.nl/

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op