Trentino: een sprankelend wijnstreek

Rome, Venetië, Florence… wie kent deze steden niet? Prachtig, maar overladen met toeristen. Ben je op zoek naar die typisch Italiaanse sfeer zonder drukte? Bezoek dan het noord-Italiaanse Trentino. Gelegen in het hart van de adembenemende Dolomieten biedt het niet alleen prachtige landschappen en een rijke cultuur, maar ook culinaire lekkernijen om van te watertanden. En dat allemaal dicht bij de bekende autoroute naar Toscane en Rome. Toch maar eens de afslag nemen? Proef hier wat la dolce vita oftewel het goede leven echt betekent.

Italië is niet voor niets één van de belangrijkste producenten van wijn die vervolgens naar de hele wereld wordt geëxposeerd. Het is een ambacht dat van generatie op generatie is doorgegeven. Trentino is de provincie die de titel ‘Champagnestreek van Italië’ mag dragen vanwege haar voortreffelijke bubbelwijn. Salute!

Een historisch centrum

Ingebed tussen bergen ligt de hoofdstad Trento. Prominent staat het kasteel Buonconsiglio, een perfect bewaard gebleven fort in het hart van het historisch centrum. Het was ooit de zetel van de bisschoppelijke prinsen en is nu de thuisbasis van een museum met tijdelijke tentoonstellingen. Er zijn zalen met fresco’s, arcades met uitzicht op de stad en imposante torens. Vanaf hier wandel je via een wirwar aan straatjes naar het Piazza Duomo in het hart van Trento. Dit is een echt openluchtmuseum: talrijke fresco’s sieren de gevels van de omliggende stadspaleizen. In het oog springt de Cattedrale di San Vigilio, gewijd aan de heilige Vigilius en patroonheilige van de stad. Een grote fontein met Neptunus midden op het plein is een geliefd decor voor foto’s van trotse ouders met hun net afgestudeerde kinderen. Met een traditionele lauwerkrans op het hoofd vieren ze op de terrasjes van dit plein hun cijferlijst met een glas… Trentodoc.

Het geheim van Trentodoc

Want hoe mooi het centrum van Trento ook is, misschien is het meest bijzondere wel de Trentodoc. Een bubbeltjes wijn die uniek is voor de regio en haar kwaliteit ontleent aan de hooggelegen wijngaarden. De hoogte en de berglucht vanuit het Gardameer en de Dolomieten hebben overduidelijk een verkoelende invloed, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig kunnen rijpen en de ontwikkeling van aroma’s in de druiven bevordert. Steeds meer mensen weten dat te waarderen, wat de populariteit van deze sparkling wine toeneemt.

Eén van de meest betoverende manieren om de rijke wijncultuur van Trentino te ervaren, is met de (elektrische) fiets door de uitgestrekte wijnvelden te trekken. De berglucht en het uitzicht over de wijnvelden laten je bij elke pedaalslag meer naar een wijntje verlangen. Onderweg kom je langs verschillende wijnhuizen en osteria’s (eetcafé’s) die uitnodigen voor een culinaire pauze. Bij de gerechten op de menukaart merk je dat de regio dicht tegen Oostenrijk aan ligt. Zo vind je er ‘Appelstrudl’, ‘Tortel de Patate’ (aardappeltaart) en ‘Polenta e Osei’ (maïspudding) terug op de kaart. Hierbij past dan de Trentodoc-wijn bellissimo.

Bezoek op 20, 21 en 23 september a.s. het Trentodoc festival om deze heerlijkheden te ontdekken.  

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op