Taiwan, eiland met een eigen identiteit

Taiwan, eiland met een eigen identiteit

Taiwan ligt voor de kust van China en heeft een mix van fascinerende tradities, imposante tempelcomplexen, frisgroene theeplantages en parelwitte stranden. Het eiland is nog niet verzwolgen door het massatoerisme en nodigt iedereen uit om ontdekt te gaan worden. Bijkomend voordeel is dat de Taiwanezen vriendelijk zijn, ze begroeten de toeristen allerhartelijkst: Ni Hao. In de oorspronkelijke taal, het Mandarijn-Chinees betekent dit: Hallo, hoe gaat het met U? Een reis door Taiwan is een fascinerend avontuur.

Taipei

Iedereen kent nog wel het begrip: Made in Taiwan. In de tweede helft van de vorige eeuw werden hier goedkope prullaria geproduceerd, tegenwoordig is deze fabricage verhuisd naar het Chinese vasteland en er is een nieuw Taiwan opgestaan. Het eiland heeft genoeg ingrediënten voor een boeiende reis. Taiwan is ongeveer zo groot dan Nederland en heeft 24 miljoen inwoners. Op het eiland zijn vele Chinese en Japanse invloeden zichtbaar, niet zo vreemd omdat het tropische eiland door beide landen in het verleden werd overheerst. De indrukwekkende cultuur is grotendeels ontstaan tijdens de Ming Dynastie. De reis begint vaak in Taipei, de hoofdstad van het eiland. Het is een typisch Aziatische metropool, met gigantisch hoge wolkenkrabbers en een pure chaos op de weg door de duizenden herrie makende scooters.

Bruisend Taipei
Overal kleur, reuring, winkels en eetstalletjes: in de hoofdstad kom je ogen en oren te kort. Blinkende nieuwe hightech bouwwerken staan hier schouder aan schouder met historische gebouwen. De stad wordt steeds moderner maar er is gelukkig ook veel historie behouden gebleven, zoals de talrijke heilige en bontgekleurde tempels. Longshan is zo’n heilige tempel, het kan je zomaar overkomen dat je hier tussen honderden offerende mensen komt te staan. Behalve Boeddha worden hier dagelijks vele goden aanbeden. Komt er binnenkort een moeilijk tentamen, ben je op zoek naar een partner of wil je meer zakelijk succes? Voor elk probleem is er wel een hulpvaardige god.

 In Taipei is men zich de laatste jaren gaan richten op origineel en kwalitatief hoog staand design. Dat is te zien aan de vele gadgets van het Taiwan Design Museum. Groots genieten voor liefhebbers van vormgeving en stijl. Een ander opvallend verschijnsel is De Taipei 101, een toren in de vorm van een bamboeplant en tot voor kort het hoogste gebouw ter wereld. Een snelle lift brengt je zo naar de top en hier ben je gegarandeerd van een spectaculair uitzicht.

Tempel Taipei

Een eldorado voor de culinaire reiziger

Op de begane grond van deze hoogbouw bevindt zich het restaurant Din Tai Fung. Dit is een dumpling restaurant met Michelinster, immers twee filialen in Hongkong kregen er één. Heerlijk geurende gestoomde dumplings worden geserveerd in bamboemanden. De dumplings worden tot perfectie gekneed door mannen in een glazen kubus midden in het restaurant. Geconcentreerd, in witte pakken en met dito mondkapjes wijdden zij zich met grote precisie aan hun belangrijke taak.  Van een heel ander kaliber, maar zeker de moeite waard zijn de avondmarkten. De nachtkraampjes, o.a. in de Raohe Street verkopen allerlei diverse exotische lekkernijen. Van heerlijke loempia’s en pasteitjes tot gemarineerde varkenssnuiten en een slangensoepje. Voor elk wat wils!

Tainan, legio historie met een Nederlands tintje

Twee uur doet de comfortabele hogesnelheidstrein erover om je vanaf Taipei naar de voormalige hoofdstad Tainan te vervoeren. Tainan is ooit gesticht door onze voorvaderen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, het diende toen als handelspost. ‘Onze’ Fort Zeelandia is tegenwoordig de topattractie van deze stad. De stad is een soort levend museum met vele tempeltjes en antieke straatjes, maar dankzij de kunstenaars en artiesten die er naartoe trekken soms ook verrassend modern. Zo ook de Nederlandse kunstschilder Henk Helmantel, in het Chimei Museum was er tot maart 2019 een indrukwekkende expositie van deze grootmeester. Dit is Tainan met een toefje Nederlandse grandeur.

Fort Zeelandia

Eeuwenoude tradities

In verschillende parken in Taiwan wordt kort na zonsopgang de Chinese beweegkunst Tai Chi beoefend. De vaak wat oudere Taiwanezen lijken de bewegingen allemaal soepel en makkelijk af te gaan. Actief meedoen met deze van oudsher Chinese vechtsport is zeker mogelijk en dit zorgt gegarandeerd voor een energieke ervaring.

Tai Chi

Taiwan is een belangrijke theeproducent. Het hele jaar worden hier de theebladeren geoogst. De bladeren die in de winter worden geplukt geven de thee een robuuste smaak en de zomeroogsten zijn juist zoet en bloemig. Een unieke ervaring is om een authentieke theeceremonie bij te wonen.

De Taiwanezen houden van een feestje, er is altijd wel een reden om iets groots te vieren en de meeste evenementen zijn ook spectaculair aangekleed. Het Taiwan Lantaarn Festival wordt spectaculair gevierd uit liefde voor de historische lantaarn. Dit indrukwekkende festival is verbonden met de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar en is een mix van schitterende lantaarns en kunst. Elk jaar in een andere stad en in februari 2019 in het uiterste zuiden van het eiland, in Pintung City . www.pthg.gov.tw/en/Default.aspx

Al eeuwenlang spelen lantaarns een belangrijke rol in de oosterse cultuur. Ze vormen een bron van licht en geluk voor ons volk. Lantaarns worden niet alleen als decoratie gebruikt, ze worden gebruikt om huwelijken te vieren en doden te herdenken. Veel Taiwanezen geloven dat zij met de hemel kunnen communiceren door lantaarns op te hangen. In het plaatsje Lukang, wat op zich al een soort museum is met prachtige tempels en traditionele huizen worden al meer dan 70 jaar de mooiste lampions gemaakt in de  Wu Tu-Hou Latern Shop. Zeker een bezoek waard.

Zilte zeelucht en zomersproeten

Na al die indrukken is het heerlijk relaxen in de meest zuidelijk punt van het eiland. De verlaten stranden van Kenting National Park met azuurblauw water zorgen voor een absoluut bounty gevoel. Vergeet niet om te snorkelen want het koraal en de onderwaterwereld is magnifiek.

Nadat ik aangenaam op een ligbed lig te genieten van de paradijselijke rust en een drankje geserveerd krijg in een kokosnoot, kom ik tot de conclusie dat Taiwan mij op alle fronten aangenaam heeft verrast. Voor meer informatie kijk op
http://eng.taiwan.net.tw/

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op