Sneeuwwit Salzburg

Salzburg nodigt uit om in de winter bezocht te worden. De daken van de historische gebouwen zijn bedekt met een laagje sneeuw en dat zorgt dat de stad verandert in een sprookje. En dan zijn er nog de fraaie musea, sfeervolle Kaffee-konditoreiën, smaakvolle winkels en natuurlijk volop wintersport mogelijkheden in de nabije omgeving. Salzburg is gewoon het ideale decor voor een inspirerende citytrip. En met als toegift, hoe kan het ook anders, een concert bezoeken met werk van Mozart.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Salzburgs verkeersbureau en Ernst Preusterink

Het Oostenrijkse Salzburg, net over de Duitse grens ten oosten van München, kent een ongekende schoonheid en spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Salzburg, de naam zegt het al, dankt zijn ontstaan en rijkdom aan zout. Het ‘witte goud’ werd op diverse plaatsen in de omgeving van de stad gewonnen. Met dit enorme kapitaal werden er toentertijd vele kerken, paleizen en residenties gebouwd in een overdadige vormgeving die zo typerend is voor de barok stijl. Het is dan ook geen wonder dat het schilderachtige centrum in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Stad van de muziek

Salzburg is wereldwijd een begrip, dankzij zijn beroemdste inwoner ooit: Wolfgang Amadeus Mozart. Hij werd in 1756 in deze stad geboren, in de Getreidegasse. Zijn geboortehuis op nummer 9 is tegenwoordig een museum over zijn leven. Het idee dat hij door de straten van Salzburg heeft rondgekuierd met al die muziek in zijn hoofd, maakt het zo bijzonder. Bezoek een Mozart diner met kaarslicht in het oudste restaurant van Europa, de sfeervolle Barocksaal St. Peter. De Mozart familie kwam hier ook graag dineren. Smaakvolle gerechten worden afgewisseld met muziekstukken van deze meester componist, zoals Die Zauberflöte en Eine kleine Nachtmusik. De stad is bovendien beroemd om zijn Salzburger Festspiele. Tijdens de zomermaanden wordt Salzburg elk jaar opgeluisterd door topevenementen op het gebied van de klassieke muziek en opera. Een kaartje moet tijdig worden gereserveerd en is beslist niet goedkoop, maar wel een geweldige belevenis. Ook was de stad eens het romantische decor voor de filmklassieker The Sound of Music, met de familie Von Trapp in de hoofdrol. Overal kun je souvenirs kopen van deze musicalfilm en met een bus of op de fiets een rondrit maken langs een aantal decors. Schloss Mirabell met de bijbehorende tuinen was de plek waar Maria met de kinderen Von Trapp het wereldberoemde ‘Do-re-mi’ zong. De kasteeltuin bij Schloss Mirabell is sowieso schitterend en absoluut het bekijken waard. Ga lekker op een bankje zitten en bewonder het kasteel en haar tuinen van een afstandje.

Slenteren over eeuwenoude kasseien

Dé winkelstraat van Salzburg is de Getreidegasse, bekend vanwege het zeer uiteenlopende aanbod van chique winkels en de tientallen rijk versierde smeedijzeren uithangborden. Op de meeste van deze borden is goed te zien wat voor beroep of vakmanschap er op dit adres wordt uitgeoefend. In de sfeervolle statige panden, die in romantische pasteltinten zijn geschilderd, is het aanbod zeer divers. Van uurwerken tot kleding en van sieraden tot likeur. Op nummer 3 wordt al meer dan 100 jaar de Mozartkugel handgemaakt. Deze ronde chocoladebonbons is gevuld met nougat en pistachemarsepein en verpakt in zilverpapier met de opdruk van het Mozart profiel. Voor de liefhebbers van traditionele kleding is het interessant dat er nog een aantal winkels zijn die prachtige Lederhosen, Dirndls, loden jassen en natuurlijk de bekende jagershoeden verkopen. Jahn Markl is zo’n geweldig adres, de zaak bestaat al sinds 1408 en heeft een befaamd klantenbestand, waaronder Prinses Beatrix, de familie Von Trapp en de Rothschilds.

Kerken en nog meer kastelen

Van de vele kerken in de binnenstad springt de Salzburger Dom het meest in het oog. Dit is een prachtig versierde barokke kathedraal uit 1611, met een indrukwekkende koepel. Mozart is er ooit gedoopt en was er zelfs een aantal jaar organist. Aan de andere kant van het plein vind je de Franziskanerkirche. Ernaast staat het Franziskanerkloster dat nog altijd door monniken wordt bewoond. Deze is iets ouder en gebouwd in de gotische stijl. De Residenz vind je op het plein tegenover de Dom. Het gebouw is zeer prominent aanwezig en deed vanaf de 11e eeuw dienst als zetel van de Salzburgse bisschoppen. De buitenkant van de Residenz doet een nederig interieur vermoeden. Niets is minder waar. De Residenz telt 180 kamers, waaronder 15 staatskamers. Vooral deze pronkkamers zijn prachtig. Hier krijg je een goed beeld van de rijkdom en de wereldse macht die de bisschoppen in de middeleeuwen hadden. Er zijn regelmatig gastexposities, tot 12 januari 2020 de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw met o.a. werk van Rembrandt van Rijn. Blikvanger van de stad blijft de Hohensalzburg, majestueus torent deze vesting boven de stad uit. Dit ’s nachts mooi verlichte complex had een extreem lange bouwtijd. De eerste steen werd omstreeks 1077 gelegd en pas aan het eind van de zeventiende eeuw was de vestiging klaar. Het ligt in de heuvels buiten de stad en is zeker een bezoekje waard. Laat je door de Festungbahn ( een tandradbaan) naar boven vervoeren. Het geel geverfde Schloß Hellbrunn is gesitueerd naast de dierentuin van Salzburg. Oorspronkelijk was het een zomer- en gastenverblijf van de toenmalige bisschoppen. Eén van hen hield erg veel van grappen en heeft een tuin ontworpen met allerlei verborgen waterornamenten. Dat zorgt gegarandeerd voor een hilarisch spektakel.

Genoeg barokke architectuur gezien? Ga dan eens naar de futuristische Hangar-7 op het vliegveld van Salzburg. Deze is eigendom van de in Salzburg wonende Dietrich Mateschitz, de steenrijke oprichter van Red Bull. Binnenin kun je historische vliegtuigen, helikopters en Formule 1-wagens bekijken.

Proost!

Augustiner Bräu is misschien wel de grootste en gezelligste kroeg van Salzburg. Het is een geliefde plek waar de Salzburgse bevolking graag met familie en vrienden afspreekt. De sfeer is erg gemoedelijk en het hier vers gebrouwen en getapt biertje drink je in één van de grote zalen of bij mooi weer in de Gastgarten onder de kastanjebomen. Wil je iets eten? In de hal zijn er meerdere kraampjes met een uitgebreid aanbod ’schmankerl’ (lekkere hapjes).

De Salzburg Nockerl

Wie Salzburg bezoekt, kan er niet om heen: de Salzburg Nockerl. Het gerecht symboliseert de drie bergen rondom de stad: de Mönchsberg, de Kapuzinerberg en de Gaisberg. De poedersuiker op de Nockerl geeft de sneeuw op de bergtoppen weer. Het is een soufflé die direkt gegeten moet worden om te voorkomen dat het in elkaar zakt. Dat is de reden dat het niet altijd verkrijgbaar is. Café Bazar serveert deze lekkernij af en toe, het café is sowieso een bezoek waard. Hier kwamen in de vorige eeuw componisten, schrijvers en intellectuelen om met elkaar te discussiëren, kranten te lezen en te schrijven. In 1936 streek Marlène Dietrich hier neer en daarna is het een beroemde plek in Salzburg geworden. Het is er altijd druk, iedereen in de stad kent dit koffiehuis. Loop er in ieder geval even binnen om de sfeer te proeven, het brengt je terug naar lang vervlogen tijden! Café Bazar is de woonkamer van artistieke mensen. Wanneer het buiten koud is en je geniet van de Salzburg Nockerl is er maar één conclusie. Winter in Salzburg is wunderschön.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op