Oude charme met een architectonische twist
Bazel, een stad met contrasten
Bazel staat bekend als een grauwe industriestad. Het klopt, de buitenste schil is nu eenmaal niet bijzonder fraai. Maar wanneer je de binnenstad nadert, laat Bazel een heel andere kant van zichzelf zien. Het heeft ontzettend veel te bieden: elegante historische gebouwen, avantgardistische architectuur, fascinerende cultuur en een levendig centrum. En wat vooral opvalt, Bazel kent een grote variëteit aan restaurants. Deze bekoringen maken het een perfecte stad voor een geweldige citybreak.
Bazel ligt in het uiterste noordwesten van Zwitserland en is de derde stad van het land, na Zürich en Genève. Het is daarnaast de oudste universiteitsstad van het land. De stad ligt verspreid over drie landen, daardoor heeft het een toefje Franse grandeur, een hap Duitse degelijkheid en een flinke dosis Zwitsers design. Dat zorgt ervoor dat Bazel de allure heeft van een metropool. Op de zuidoever ligt het Grossbasel met de historische Altstadt, kenmerkend door zijn talrijke smalle steegjes en middeleeuwse huizen. Op de noordoever ligt het industriële gedeelte Kleinbasel met het hoogste gebouw van Zwitserland: de Rochetoren. Hier settelt het grote farmacieconcern. De toren valt niet alleen op vanwege zijn hoogte, ook het ontwerp is een eyecatcher. Aan de ene kant recht en aan de andere kant gekarteld als een zaag. Maar met zijn 178 meter is het niet erg hoog. De Bazelse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron lieten dat, heel terecht, over aan de dichtbijgelegen Alpen.
De Rijn
Bazel wordt doormidden gedeeld door de Rijn. Op verschillende plekken langs de oever kun je op een veerpontje stappen. Met behulp van een kabel en de sterke stroming van het water ben je in 5 minuten aan de overkant. En dit voor €1,50. De Rijn daagt trouwens gedurende de warme zomermaanden de geoefende zwemmer uit voor een verfrissende duik. Je kleren neem je mee in de Wickelfisch, een visvormige waterdichte tas, die overal in de stad te koop is.
Heerlijk slenteren
De historische Altstadt is verrassend compact. Het is heerlijk om door de nauwe straatjes over de eeuwenoude kasseien te slenteren, dwalen langs romantische pleinen met rijkversierde fonteinen en prachtige panden die leuke winkeltjes herbergen. Opvallend zijn de tweedehands kledingwinkeltjes. Voor een habbekrats koop je hier de mooiste design kleding. Er wordt gezegd, wanneer de expats weer teruggaan naar hun eigen land, ze hier de ‘overbodige’ kleding verkopen. Omdat vele straatjes sterk stijgend of dalend zijn, is er geen ander verkeer dan wandelaars. Opgetrokken met rood zandsteen staat op de top de Münster van Bazel te pronken. Erasmus ligt er begraven, deze filosoof heeft jarenlang in Bazel gewoond. Beklim hier één van de twee torens, helemaal boven volgt een beloning: het prachtige uitzicht over de stad. Een fotomoment! De kathedraal ligt aan een groot rechthoekig plein: de Münsterplatz. Het wordt omzoomd door prachtige huizen en gebouwen. Even verder, op de Marktplatz, staat prominent het al even opvallende stadhuis, eveneens gebouwd met hetzelfde rode zandsteen. Recht tegenover het stadhuis vind je Schiesser, een chique konditorei. Je stapt hier vijftig jaar terug in de tijd, oude dametjes aan de thee en chique heren die de krant lezen. Het is al generaties een begrip in Bazel.
Stad van de smaak
Bazel wordt beheerst door schatrijke farmaceutische bedrijven met een omvangrijk groep internationale werknemers, die gastronomie hoog in het vaandel hebben. Het resultaat is dat Bazel een grote variëteit aan restaurants kent, van eenvoudige tentjes tot toprestaurants met een Michelinster. In Kleinbasel, aan de noordoever, vind je de leukste restaurantjes en barretjes. Zeker in de zomermaanden zijn hier de terrassen aan de waterkant druk bezocht en is het heel gezellig. Een aanrader is het etablissement Krafft, waar het aangenaam verpozen is. Gesetteld in een monumentaal sfeervol pand, serveert het een smaakvolle lunch of diner. Hier heb je van zowel het restaurant als vanaf het terras uitzicht over de Rijn met zijn promenade in mediterrane stijl.
Kunst in overvloed
Behalve het jaarlijkse Art Basel, de grootste beurs van hedendaagse kunst ter wereld, telt Bazel meer dan 40 musea. Kunstmuseum Basel is het topmuseum, hier hangt een geweldige collectie oude meesters. Je raakt niet uitgekeken. Het broekzak museum in de Altstadt is het kleinste museum van Bazel, je zou er zo voorbijlopen. Het is een vitrine, die vol staat met voorwerpen die zo in een broekzak passen. Sta bij het Stadstheater even stil bij een fontein vol water spuwende machinesculpturen van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely of bezoek zijn eigen museum. Hij is inmiddels overleden, maar nog steeds bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Zijn opvatting van kunst was: alles moest anders, alles moest bewegen.
Net buiten de stad bevindt zich de imposante collectie van de Fondation Beyeler, in het lommerrijke dorpje Riehen. Het betreft hier de privéverzameling van kunsthandelaar Ernst Beyeler, die ooit aan de wieg stond van Art Basel. Beyeler bracht zijn persoonlijke favorieten, waaronder een flink aantal Picasso’s, van Goghs en Monets onder in een imposant, door de Italiaanse toparchitect Renzo Piano ontworpen gebouw. Regelmatig zijn hier gastexposities. Een paar kilometer verderop, in het Duitse Weil am Rhein is de campus van de meubelfabrikant Vitra. Centraal is het VitraHaus. Dit spectaculaire gebouw, dat een opeenstapeling is van huizen, is een designmuseum en showroom. Het bijzondere is dat Vitra ’s werelds beste architecten heeft ingeschakeld voor de inrichting van het fabrieksterrein. Gebouwen ontworpen door Frank Gehry, Herzog & de Meuron en Zaha Hadid zijn hier te bekijken. Je zou bijna vergeten dat het bij Vitra uiteindelijk niet om de architectuur, maar om de meubels draait.
Ideale wereld
In Bazel kun je eigenlijk alles te voet doen. Wil je toch gebruik maken van het openbaar vervoer, dan is dit gratis voor toeristen met de Baselcard. Deze krijg je bij aankomst in je verblijf, hiermee krijg je ook 50% korting op toegang tot musea, de dierentuin, het theater en een begeleide stadswandeling. De koers van de Zwitserse frank staat doorgaans hoog ten opzichte van de euro, dat men grapt dat je het best in Zwitserland de kost kunt verdienen, terwijl je woont in Frankrijk en je boodschappen doet in Duitsland. Het kan hier allemaal, desnoods met de tram. Het lijkt op een ideale wereld en het is dan niet verwonderlijk dat Bazel in de top 10 van de meest leefbare steden van de wereld staat. Al die charmes zorgen ervoor dat je in het prachtige en veelzijdige Bazel makkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Sterker nog: je bent hier na één bezoek beslist niet uitgekeken. Bazel is een stad om regelmatig terugtekeren.
Voor meer informatie kijk op: www.basel.com en www.MySwitzerland.com
Reageer op dit artikel