Ontdek de diversiteit van Doesburg

De Hanzestad die groot werd door handel, maar bescheiden bleef door klein te blijven!

Zeg: ‘Doesburg’ en je denkt aan mosterd en het Lalique museum. Maar het heeft veel meer te beiden en nodigt uit voor een bezoek. Doesburg was al ver voor de Hanzetijd een belangrijke stad, de prachtige historische gebouwen in het charmante kleine centrum zijn hiervan nog getuige. Het heeft een levendige sfeer, dankzij de gezellige zonovergoten terrasjes, rijke geschiedenis en het vele stadsgroen. Waar vroeger de handelaren huisden, vinden we nu leuke speciaalzaken en bijzondere boetieks. En natuurlijk zijn er de vriendelijke bewoners die de bezoekers niet alleen welkom heten, maar ze zelfs lijken te omarmen.

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: Ernst Preusterink, Roy Kappert en Linda Roelfszema

Een reis door het verleden

Omstreeks het jaar 1000 is Doesburg als nederzetting op een rivierduin van de Oude IJssel  ontstaan. De naam herinnert daar nog aan. ‘Does’ betekent plek met lichte turf en mossen, terwijl ‘burg’ zowel berg als burcht kan betekenen. Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, had Doesburg zich al ontwikkeld tot een machtige stad. De stad sloot zich in 1447 aan bij het Hanze-verbond, de handel floreerde en de imposante koopmanshuizen en handelskantoren verrezen en de rijkdom en allure spatte hiervan af. De erfenis is tegenwoordig nog altijd goed zichtbaar in Doesburg.

Struinen door het historisch centrum

Het gezellige centrum is klein en overzichtelijk. Hier vind je een wirwar van smalle sfeervolle straatjes en steegjes met talloze aantrekkelijke winkeltjes. Doesburg kent meer dan 150 monumenten en beeldbepalende panden. Vergeet niet naar de sierlijke gevels te kijken, met de vele details. Een Hanze stadswandeling is een leuke manier om de historische hoogtepunten te ontdekken. Voor meer details en achtergrond informatie regel één van de bevlogen en enthousiaste gidsen via de VVV. Wat opvalt is de street art op verschillende gebouwen en zelfs afvalbakken van onder andere de getalenteerde Doesburgse kunstenaar Rosalie de Graaf. Deze schilderingen zorgen voor vrolijkheid. De blikvanger van de Hanzestad is de Grote of Martinikerk. De kerk dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd in laatgotische stijl. Op 15 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitsers de toren op. Gelukkig is die weer volledig hersteld. Met een hoogte van 94 meter is het de hoogste kerk van Gelderland. Beklim de 220 traptreden van de toren en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over Doesburg en de wijde omgeving. Vooral bij helder weer zorgt dit voor prachtige foto’s.  In de kerk bevindt zich ook het Zilvermuseum met o.a. een internationale collectie zilveren mosterdpotjes. Het is duidelijk, Doesburg is verbonden met mosterd. Loop even binnen bij Alberdeco chocolaterie voor een smakelijk souvenir, namelijk de Doesburgse mosterd bonbons. Succes verzekerd!

Oudste horecagelegenheid van Nederland

Niet te missen in de stad is het Oude Stadhuis, het oorspronkelijke schepenhuis, dat waarschijnlijk uit de 15e eeuw stamt. Twee eeuwen later werd het aangrenzende stadswijnhuis bij het schepenhuis aangetrokken. Hier onthaalde het stadsbestuur de gasten op kannen wijn. Tegenover het Stadhuis ligt het pareltje van de stad: De Waag, het oudste horecagelegenheid van Nederland. Lang geleden een brouwerij voor het Doesburgse stadsbier en herberg waarin de arbeiders van de stad een deel van hun loon in bier kregen uitbetaald. Momenteel een gezellig etablissement waar je o.a. het Hanzemenu kunt nuttigen met een Hanze Oerblond biertje. Het gebouw heeft een prachtige trapgevel, luiken en bijzondere korfboognissen. Ook het interieur van De Waag is geweldig mooi en authentiek met kamers versierd met vele ornamenten en torenhoge plafonds.

Bloeiende cultuurstad

Het Lalique museum heeft juwelen en glaskunst van René Lalique (1860-1945) en is gehuisvest in prachtige Rijksmonumenten. De kunstwerken van Lalique, de Da Vinci uit de art deco en art nouveau periode zijn verfijnd en vervuld van symboliek. Tot 28 mei is een tentoonstelling over exclusieve juwelen en zilver te zien in samenwerking met Martijn Akkerman, bekend van het programma ‘Tussen Kunst en kitsch’. Een halsketting ontworpen door Lalique werd onlangs aan het museum geschonken door een kleindochter van hem. Voor meer informatie kijk op www.laliquemuseum.nl

IJsselkade

Tot 2005 was de IJsselkade in Doesburg een industrieel gebied met op- en overslag. Er stonden loodsen, er was een havencafé en er lagen boten. De IJsselkade was toen niet bepaald het visitekaartje van de Hanzestad Doesburg. Nu ligt aan de IJsselkade een fraaie woonwijk ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natalini. Moderne grachtenpanden en een grote woontoren maken de aanblik vanaf het water nu prachtig. Op de zonnige lentedag zitten veel mensen op de bankjes aan de kade. Hier is ook het Stadshotel gevestigd waar je prima kunt overnachten in de sfeervolle en comfortabele kamers op loop afstand van het centrum. De volgende dag wordt er een smaakvol ontbijt geserveerd.

Pure verwennerij

Het bezoek aan deze stad kan perfect afgesloten worden door een bezoek aan Het Arsenaal 1309. Dit restaurant is gesetteld in een gigantisch middeleeuws gebouw met een behaaglijke stadstuin. Ooit een nonnenklooster en wapenopslag, nu een culinaire aanrader. Sinds kort is de 26e-jarige bevlogen en gastvrije Björn de Waal de eigenaar. Hij gebruikt producten uit de regio en is lid van de Dutch Cuisine, een stroming die de Nederlandse keuken promoot. Alle gerechten zijn gemaakt met passie en dat proef je.

Genietend van een gerecht bereid met Doesburgs mosterd, met daarbij een glas biologische wijn van een wijnboer uit de omgeving wordt mijn verblijf passend afgesloten. Deze Hanzestad heeft genoeg ingrediënten voor een boeiende trip. We hoeven niet altijd ver weg. Dichtbij ligt de schoonheid voor het oprapen. Ik heb genoten. Proost!

 Tot slot nog een tip

Iedere eerste zondag van de maand organiseert Doesburg een culturele zondag. Je kunt dan op bezoek bij kunstenaars die hun atelier, galerie of podium die dag gastvrij openstellen. Parkeren & toegang zijn gratis.

Kijk voor meer informatie op www.visithanzesteden.nl

Advies: regel een gids via VVV Doesburg en ontdek zo de vele pareltjes van Doesburg

In 2023 is het Hanzejaar. Dit wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote éénmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de negen Hanzesteden.  www.hanzejaar2023.nl

Voor meer reisverslagen kijk op www.viefenkwiek.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op