Nancy & Metz, très bien!

Nancy en Metz zijn twee fantastische steden in het noordoosten van Frankrijk. Ideaal voor een korte stop, wanneer je bijvoorbeeld on route bent naar je zuid-Franse vakantiebestemming. Deze twee grootste steden van de streek Lotharingen liggen ongeveer  vijftig kilometer van elkaar, maar zijn uniek met elk hun eigen charmes en een rijk historisch verleden. Combineer dat met het bruisende culturele leven, de vele culinaire hoogtepunten, de chique winkels en de prachtige stadsnatuur. Deze mooie variëteit zorgt ervoor dat Nancy en Metz het ideale decor zijn voor een inspirerende citytrip…..Allez, hop!  

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Frans verkeersbureau en Mirjam Preusterink

NANCY: typisch Franse grandeur

De stad is met al zijn gouden pracht en praal een reis door de tijd. Het hart van Nancy wordt gevormd door het 18e eeuwse plein Place Stanislas, dat is omzoomd door prachtige gebouwen met sierlijke gevels. Maar ook rijkelijk gedecoreerd met goudkleurig hekwerk,  wanneer de zon hierop schijnt, geeft dat een prachtig effect. Op de gezellige terrassen kun je genieten van lokale specialiteiten, zoals quiche Lorraine of  de zoete verleiding van de stad, de makron. Dit is een naar amandel smakend koekje, een echte Franse delicatesse waarvan de oorsprong in Nancy ligt. Loop onder de Arc Héré door, oftewel de Arc de Triomphe van Nancy en ontdek de Place de la Carriére. Dit is eigenlijk een brede imponerende laan omzoomd door bomen. Samen met het dichtbijgelegen Place d’Alliance staan deze drie pleinen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het laatste genoemde plein is trouwens een mooie rustige plek voor verliefde stellen vanwege de romantische bankjes en de rijen lindebomen. Het toerismebureau (net achter het Place Stanislas) biedt Nederlandstalige stadswandelingen aan van één, twee of drie uur. Die brengen je onder andere langs de Middeleeuwse Grande Rue, een straat met vele indrukwekkende art nouveau huizen en leuke kleine winkeltjes en restaurantjes. Tip: wandel even binnen bij Le Boudoir des Arts, Grande Rue 30. Een klein gezellig winkeltje met fraaie tweedehands dames merkkleding en sieraden. Geopend van donderdag tot en met zaterdag

Adem de cultuur

Bezoek het museum de Beaux-Arts, het oudste en belangrijkste kunstmuseum van Nancy, gesitueerd aan de Place Stanislas. Het beschikt over een indrukwekkende collectie schilderijen en tevens over een grote verzameling Daum glaswerk. Dit familiebedrijf is ooit in  1878 gestart in Nancy, heeft vele internationale prijzen gewonnen met hun magnifieke creaties en produceert tegenwoordig nog steeds zeer verfijnde sculpturen.

Groene parken

Aan stadsnatuur is geen gebrek. Het lommerrijke park La Pépinière, de voormalige Koninklijke Kwekerij is bij de bewoners erg populair. Het nodigt uit voor een wandeling, een picknick, om lekker in de zon te liggen of te genieten van de vele muziekconcerten tijdens de zomermaanden. Nog meer groen- en plantenweelde bevindt zich in de historische botanische tuin.

De Goedheiligman

Sinds de Middeleeuwen wordt op 6 december Sinterklaas gevierd in Lotharingen. In Nancy wordt dit feest het uitbundigst geroemd. Door de hele stad is er volop muziek en gezellige verlichting, dit een gezellige sfeer garandeert. De zaterdag voor Sinterklaas  is er een grote parade met praalwagens, dat feestelijk wordt afgesloten met een lichtshow, die op het stadhuis aan het Place Stanislas wordt geprojecteerd.

Metz : inspirerend en Keizerlijk

Metz heeft niet de grandeur van Nancy, maar de stad maakt dat goed met extra joie de vivre. Hier vind je een doolhof van steegjes en gezellige pleinen vol terrassen in de mooi gerenoveerde binnenstad aan de Moezel. De kathedraal Saint-Étienne is een juweeltje  en één van de belangrijkste gotische kerkgebouwen van Frankrijk. Een bijzonder detail in dit godshuis zijn de glas-in-lood schilderijen van Chagall! Metz was tot het eind van de Eerste Wereldoorlog deel van Duitsland, het neo-romaanse treinstation is ooit gebouwd in opdracht van Kaiser Wilhelm II en heeft nog haar Duitse uitstraling. Sinds enkele jaren heeft Metz ook een moderne aanwinst: het Centre Pompidou-Metz, met zijn opvallende architectuur en mooie collectie. Dé plek om even helemaal weg te zijn uit het drukke centrum en je te vergapen aan ware “state-of-the-art” kunst.

Hoteldebotel

In het centrum van Metz, om de hoek bij de kathedraal Saint-Étienne bevindt zich het hotel de la Cathedrale. De authentieke kamers zijn onlangs gerenoveerd en voorzien van  moderne snufjes. Dit alles in een barokke Franse architectuur resulteert in een unieke sfeer.

Proef Lotharingen

Metz en Nancy zijn onweerstaanbaar voor fijnproevers. In beide steden is er een grote keuze aan smaakvolle ingerichte en gezellige restaurantjes. Een aanrader in Nancy is het kort geleden geopende sfeervolle restaurant Bistroquet. Hier proef je de liefde en passie van de bevlogen eigenaresse Karin Ponsar. Een must om te bezoeken in Metz is het etablissement La Fleure de Ly. Zeer populair bij de plaatselijke bevolking, daarom is reserveren aan te raden.

Goudgeel, geurig en zoet, op elke menukaart kom je de vrucht mirabel tegen. Deze kleine pruim is het fruitige symbool van deze streek. Verwerkt in o.a. taarten, likeur, jam en zelfs cosmetica. 75% van de wereldproductie komt hier vandaan.

Lotharingen is een streek bij de Duitse grens, dat heeft ervoor gezorgd dat het zowel in Duitse als in Franse handen is geweest. Dat is nog te merken in de wijnbouw, zowel de pinot gris als de riesling en de kenmerkende kruidige gewürztraminer groeien hier. Het allerleukste van deze streek is dat je er laagdrempelig kennis kunt maken met de beste wijnen van Frankrijk. De meeste wijndomeinen heten je dan ook van harte welkom, arrogantie is Lotharingen vreemd. Breng een bezoek aan het familiebedrijf Maison Lelièvre in het plaatsje Lucey. De broers David en Vincent laten je het allermooiste proeven van Lotharingen. Heerlijke wijnen gecombineerd met delicieuze lokale kazen. Dan kom je tot de conclusie……..La vie est belle!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op