Magisch Marrakech

Een bezoek aan deze kleurrijke stad is duizelingwekkend en zorgt voor een ware cultuurshock. In amper vier uur vliegen beland je in een compleet andere wereld. Marrakech is een bonte mix van souks, eeuwenoude prachtige paleizen, hippe restaurants, slangenbezweerders en om de hoek het Atlasgebergte. In Marrakech komen de sprookjes van duizend-en-één-nacht echt tot leven.

Kilometers lange rode stadsmuren met oude hoge stadspoorten zijn kenmerkend voor de stad. Hierbinnen bevinden zich de immense marktjes, de zgn. souks waar het bonte Marokkaanse leven zich afspeelt. Een gezellige drukte met een wirwar van straatjes, waar je de meest fantastische aankopen kunt doen in de vele kraampjes en winkeltjes. Er gebeurt hier van alles; er zijn ververijen, koperslagers, tapijtverkopers, vis- en groentekramen en meer, veel meer. Daar tussendoor rijden brommers en karren, lopen zwaarbeladen ezels en muildieren en natuurlijk heel veel mensen. Kooplui prijzen luid hun waar aan, terwijl geuren van kruiden subtiel voorbij komen. Het is een verslavende plek en een feest voor je zintuigen. De kunst is om een beetje in het verkoopspel mee te gaan. Blijf je lief lachen en loop je door, dan zal niemand je lastig vallen. Wanneer je wel wat wil kopen, is afdingen een must. Begin met zeventig procent eraf en eindig met meer dan de helft van de oorspronkelijke vraagprijs. Doe dit zonder schaamte, want ze verwachten hier niets anders.

Tekst: Mirjam Preusterink   Foto’s: Maarten Preusterink en Marokkaans verkeersbureau

In de avonduren wordt nog een tandje bijgezet zodra het Djemaa-el-Fna-plein volstroomt met acrobaten, slangenbezweerders, waarzeggers en apendresseurs. Een groot spektakel! Tientallen eetkraampjes staan klaar om de gasten te ontvangen, stoom- en rookwolken kruipen omhoog en heerlijke etensgeuren waaieren uit over het plein. Lopend van kraampje naar kraampje nuttig je hier voor heel weinig geld een verrukkelijke maaltijd. Het is hectisch, chaotisch en lawaaiig. Wil je rust, ga dan naar het dakterras van Café des Epices. Hier kun je met een glas muntthee genieten van de zonsondergang, kijken naar de drukte beneden en lekker chillen.

Couture tuin

Couturier Yves Saint Laurent verruilde ooit Parijs voor het kleurrijke Marrakech. Samen met zijn zakenpartner Bergé kocht hij het verwaarloosde landgoed Marjorelle. Het kubistische Villa Oasis restaureerden ze en schilderden de buitenkant in een heldere diepblauwe kleur. De tuin werd teruggebracht in de oorspronkelijke exotische toestand van weleer en is tegenwoordig een groot publiekstrekker. Het is hier heerlijk dwalen in de schaduw met alle planten in felgekleurde blauwe, gele en oranje potten. Na de dood van Saint Laurent werd zijn as verstrooid in deze tuin. Zijn voormalige modeatelier is nu een berber museum. In 2017 werd op deze locatie het Yves Saint Laurent museum geopend, hier worden zo’n duizend items tentoongesteld van deze modekoning. De wijk waarin deze tuin ligt heet Gueliz, ook wel nieuwe wijk genoemd. Hier zijn moderne boulevards met luxe appartementen, hippe restaurants, kunstgaleries en trendy winkels te vinden.

Culinaire tradities en eigentijdse smaken

Lekker eten is geen probleem in Marokko, het land biedt het beste van de Franse (het was ooit een Franse kolonie) en Noord – Afrikaanse keuken. Tajines en couscous kun je in alle mogelijke varianten bestellen. Probeer eens een pastilla, dit is een bladerdeegtaartje met kip en bedekt met poedersuiker. Een bijzondere combinatie. Wanneer je in Marrakech bent is het bezoeken van de populaire en trendy cocktailbar NOMADS en Café des Espices een must. Deze hippe toko’s zijn van dezelfde eigenaar als van het restaurant Le Jardin. Dit vierhonderd jaar oude paleizencomplex heeft, zoals de naam al zegt, een prachtige rustgevende binnentuin vol exotische planten. Bestel hier de briouats; dit zijn heerlijke bladerdeegpakketjes gevuld met rundvlees, kip, kaas of groente. Voor koffieliefhebbers is het café van Dar El Bacha Confluence museum een aanrader. Een keuze uit meer dan 140 verschillende soorten koffie uit heel de wereld in een luxe ambiance. Wanneer je bij de kassa van het museum aangeeft dat je alleen komt om een kop koffie te drinken, hoef je geen entree te betalen.

Project Pikala

In Marrakech is fietsen voor de arme mensen; wie geld heeft koopt een brommer en wie nog meer geld heeft koopt een auto. In de smalle straatjes van de souk wordt de geur van verse kruiden hierdoor vermengd met de vele uitlaat gassen. Toen de Nederlandse Chantal Bakker op vakantie in Marrakech de fiets pakte om de stad te verkennen, kreeg ze zoveel positieve reacties, dat ze besloot de mogelijkheden van dit vervoermiddel populair te maken. Zo ontstond het Project Pikala, dat fiets in het Arabisch betekent. De fiets moet educatie en werkgelegenheid bevorderen in Marokko. Een heel mooi initiatief. Chantal investeerde eigen geld en haalde honderden gedoneerde fietsen uit Nederland naar Marokko. Met het eveneens gedoneerde gereedschap leert ze jongeren fietsen repareren en samen met hun heeft ze een fietstour door Marrakech ontwikkeld. Zo nemen de jongeren de toeristen mee naar hun favoriete plekjes in de stad en leren ze gelijktijdig de Engelse taal. Voor velen is het een opstapje naar een baan, in Marokko is er een grote werkeloosheid onder de jeugd. Voor het huren van een fiets of het boeken van een georganiseerde fietstocht, kijk op www.pikalabikes.com

Hoge bergtoppen en traditionele berberdorpjes

Marrakech ligt aan de voet van de Ourika vallei en de uitlopers van het Atlasgebergte. Wanneer je even weg wilt uit de drukte van de stad, dan is deze bestemming een mooie dagtrip. De tocht wordt niet alleen door toeristen gemaakt, maar ook door de lokale bevolking. Dit komt doordat de temperaturen in de vallei een stuk lager zijn en dit biedt gedurende de zomer een fijne afwisseling met de hitte in de stad.  ´s Morgens vroeg word je opgehaald bij je hotel of Riad. Vrij snel na het verlaten van de drukke stad doemen de bergtoppen al op, in de winter zijn deze bedekt met een laag sneeuw. De kleine berber dorpjes met huizen van leem en riet liggen uitgestrooid tegen de bergwanden en in de dalen. Je waant je eeuwen terug in de tijd. Pasgewassen kleding hangt te drogen in de bomen en wanneer je goed kijkt zie je de apen slingeren van de ene boom naar de andere. De Ourika vallei bestaat uit drie gedeeltes en door een slingerachtige weg zijn ze met elkaar in verbinding. De tour wordt altijd afgesloten met een heerlijke Marokkaanse maaltijd in een traditioneel berberhuis.

Romantische riads

Is het in de stad overdag levendig en druk, ’s nachts heerst er een serene stilte. Tenminste, wanneer je logeert in één van de riads. Veel oude, traditionele huizen met galerijen en kamers die uitkijken op een binnentuin zijn opgeknapt tot hotel. De mooiste liggen midden in de totaal onoverzichtelijke souks en zijn bijna niet te vinden. De straatjes zijn smal en niet bereikbaar met de auto. Maar de meeste accommodaties sturen gelukkig meestal een medewerker om je op te vangen en je naar hun verblijf te begeleiden en er lopen voldoende behulpzame mannen met handkarren die je bagage mee kunnen nemen. Riad O is zo’n wonderschoon logeeradres. Wanneer hier de deur van de toegangspoort achter je dicht valt heerst er een oase van rust. Er zijn 5 weelderige kamers met oosterse decoraties, een hamman, een verfrissend zwembad en een dakterras waar je heerlijk kunt relaxen. Modern comfort gaat hier harmonieus samen met authentieke details. De Belgische eigenaren Caroline en Gert zijn sinds 2013 eigenaar van dit kleinschalig pareltje. Na een vakantie in Marokko, had het land hun hart gestolen. Zoon Manu heeft de dagelijkse leiding en samen met het vriendelijke personeel staat hij garant voor een subliem verblijf. www.riad-o-marrakech.com 

Processed with VSCO with c1 preset

Stomen in het badhuis

Er zijn ontzettend veel mooie oude traditionele badhuizen in Marrakech. Een bezoek aan de stad is niet volledig zonder een uurtje hamman. Het is dan heerlijk om na een intensieve dag een oosters wasritueel te ondergaan. Bezoek bijvoorbeeld Les Bains d’ Azahara voor een pittige scrub- en wasbeurt en een ontspannende massage, om weer herboren het bezoek aan deze oude Koningsstad te kunnen vervolgen.

Marrakech blijft steeds verrassen, het is een juweel omgeven door palmbomen en een plek voor cultuurliefhebbers. Er zijn volop leuke concept winkeltjes en een verrukkelijke kruidige Marokkaanse keuken. De zon schijnt er 300 dagen per jaar, je kunt er eindeloos verdwalen in de drukke straatjes van de souk om steeds weer nieuwe plekjes te ontdekken. Nu eens superhip en dan weer authentiek. Op het dakterras van Riad O genietend van een kop muntthee en een magische zonsondergang die de stad nog roder kleurt, besef je: een bezoek aan Marrakech is geweldig!

Kijk voor meer informatie over Marrakech en omgeving op www.visitmarocco.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op