Lille: genoeg ingrediënten voor een weekendje weg

Kies uit de vele culinaire en culturele geneugten

Dwalend langs romantische pleinen, slenteren over eeuwenoude kasseien, heerlijk eten, mode en design shoppen: Lille doet in weinig onder voor Parijs. Er is dan geen Eiffeltoren en geen Musée d’Orsay, maar daarentegen ben je vanaf Utrecht binnen drie uur in het centrum van de stad. Het Palais des Beaux-Arts van Lille is trouwens na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk, dus aan mooie kunst kom je in deze metropool niets te kort. Een lang weekend in Lille, geboorteplaats van Charles de Gaulle, is daarom zeker de moeite waard. On y va!

Tekst: Mirjam Preusterink

Foto’s: Hello Lille en Ernst Preusterink

Door de eeuwen heen was Lille, zowel Belgisch als Frans bezit. De invloeden van deze landen zijn nog steeds sterk aanwezig en dat zorgt voor een open en hartelijke sfeer, zonder chauvinisme. Een leuk detail: de laatste jaren zijn een aantal Vlaamse chef-koks hun eigen etablissement begonnen met klinkende namen als De Rode Koe, De Bloempot en Bierbuik & Bloemeke. Ook de Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft hier zijn sporen achtergelaten. Samen met een aantal andere gerenommeerde architecten heeft hij het hypermoderne zakenwijk Euralille, met een overdekt winkelcentrum ontworpen. Dit fraai gevormde gebouw ligt aan de rand van het oude centrum, pal achter het treinstation.

 

Feest van bier en wafels

Het statige Place du Général-de-Gaulle is het kloppend hart van deze stad.  De volle terrassen zijn de ontmoetingsplek voor de inwoners. Bij voorkeur drinken ze dan een speciaal biertje in plaats van een glaasje Franse wijn. In Lille oftewel Rijsel houden ze van bier. Eerlijk gezegd, komt het misschien ook wel doordat het een echte studentenstad is.  Want met ruim 100.000 studenten is Lille één van de ‘jongste’ steden van Frankrijk. Overal zie je ze lopen in het verrassend compacte en historische centrum. Het is heerlijk om door de geplaveide nauwe straatjes te slenteren. Vergeet dan niet naar de sierlijke gevels te kijken, met de vele details. In de historische panden zijn restaurantjes en unieke winkeltjes te vinden. Wanneer je even op adem wilt komen, kun je genieten van een legendarische wafel van de befaamde patisserie Meert. De trouwe klanten staan in lange rijen om deze gaufre gevuld met vanille uit Madagaskar te kopen. Onweerstaanbaar lekker.

Een reis door het verleden

Historieliefhebbers komen in Lille ruimschoots aan hun trekken. Wandel even binnen bij Museum Palais des Beaux-Arts, het prestigieuze museum zoals gezegd is een aanrader. Na het wereldberoemde Louvre in Parijs is dit het museum met de grootste kunstcollectie van Frankrijk. Meer dan 100 meesterwerken van schilders uit diverse eeuwen: van Monet tot Picasso en van Rubens tot Van Gogh vind je hier. Daarnaast kun je er een grote collectie beeldhouwwerken en keramiek bewonderen. Ook niet te missen is het Musée d’histoire naturelle, volgens TripAdvisor één van de beste musea van Lille. De fascinerende fossielen, opgezette dieren en skeletten van dinosaurussen staan er uitgestald in prachtige vitrines en sfeervolle oude zalen.

De mooiste plek van Lille is Vieille Bourse, een gebouw uit 1653 met een prachtige binnenplaats. Onder het wakend oog van de handelsgod Mercurius doen handelaars hun best om oude boeken en prenten te verkopen. Elke zondagavond gedurende de zomermaanden word je hier getrakteerd op de klanken en de sensuele sfeer van de tango. Iedereen kan meedoen: jong en oud, toerist en inwoner, rijk en arm. Een echt fotomoment!

Met een hoogte van 104 meter domineert Belfort de stad. Deze toren gelegen naast het stadhuis is dagelijks te beklimmen, dit zorgt voor een weids uitzicht over de stad. Bij helder weer kun je kilometers ver wegkijken. Het Belfort van Lille staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mosselen met friet? Ah oui!

De Braderie de Lille is een groots evenement. Deze sensationele brocantemarkt, de grootste van Europa, wordt elk jaar begin september gehouden. Er komen tussen twee en drie miljoen bezoekers af op deze vlooienmarkt en iedereen gaat er aan de moules-frites (mosselen met friet) met bier. Traditiegetrouw stapelen de restaurants de lege schelpen buiten op en hopen daarmee de wedstrijd voor de hoogste mosselberg te winnen.

Joyeux Noël

Kerst wordt uitbundig gevierd in Lille. Vanaf half november zijn de gebouwen sfeervol verlicht en is er dagelijks een gezellige Kerstmarkt. Slenter tussen de gezellig ingerichte houten chalets met cadeautjes voor onder de kerstboom en kerstdecoratie. Natuurlijk zijn er ook heel wat eet- en drinkstalletjes. Drink een glaasje glühwein om op te warmen en proef de streekgerechten en lekkernijen zoals wafels en raclette. En stap in het reuzenrad en geniet van een magnifiek uitzicht over de stad met fonkelende lichtjes.

Duik in mooie kunst en historische glamour

Waar eens kinderen leerden zwemmen en professionele zwemmers hun baantjes trokken, is nu ruimte voor kunst en cultuur: het Musée Piscine. Een museum met een gevarieerde verzameling Franse en plaatselijke schilderkunst. Het prachtige art-deco gebouw in Roubaix, een plaatsje iets ten noorden van Lille is na een grondige verbouwing enkele jaren geleden volledig in oude staat hersteld. Rondom het vroegere 25 meter bassin een prachtige collectie beeldhouwkunst, die ook is verstopt in de douchecabines en kleedhokjes. Niet te missen is het dichtbijgelegen Villa Cavrois in het plaatsje Croix. Het werd begin vorige eeuw ontworpen voor de kinderrijke en welgestelde familie Cavrois en hun personeel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het majestueus verblijf bezet door Duitse troepen. Nadat de Franse Staat het onlangs had gekocht werd het grondig gerenoveerd. Het resultaat: een architectonisch pareltje. De vertrekken ademen tegenwoordig de sfeer van 100 jaar geleden.

Ook naar Lille?

Als je rondloopt in Lille en omgeving is één conclusie onontkoombaar: het kan bijna niet anders of het wordt binnenkort een populaire bestemming voor een stedentrip. Nu kun je de hordes toeristen nog voor zijn en optimaal genieten van de gastvrije en vriendelijke sfeer die er hangt. Kijk voor meer informatie op https://nl.lilletourism.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op