Langkawi, een tropische verrassing

Op dit exotisch eiland zorgen de verlaten stranden met azuurblauwe baaien voor een absoluut bountygevoel. Het is zeer aangenaam om op een ligbed te liggen en een drankje geserveerd te krijgen in een kokosnoot. Life is good! Maar het eiland heeft meer te bieden: een indrukwekkende mangrovewoud met meters hoge bomen en vele inheemse diersoorten. En legio groene velden vol wuivende rijstplanten en stoere waterbuffels. Wat vooral opvalt zijn de vriendelijke eilandbewoners, die de reiziger op dit magnifieke eiland hartelijk begroeten.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Maleisisch verkeersbureau en Mirjam Preusterink

Verleidelijk Maleisië

Langkawi wordt gevormd door 99 grote en kleine schitterende eilandjes. Het is een archipel in het noorden van Maleisië, tegen de grens van Thailand. Palau (eiland) Langkawi is het grootste eiland, ongeveer net zo groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel. Het is een paradijs, waar je helemaal tot rust komt. Bijvoorbeeld na een bezoek aan de miljoenen stad Kuala Lumpur. Een ideale combinatie, eerst ronddwalen in deze hectische metropool met luxe shoppingsmalls, het kleurrijk Chinatown en de hightech architectuur. Na al deze verpletterende indrukken van deze fascinerende hoofdstad is het genieten van de idyllische natuur in een tropische omgeving.

Groene mangrovebossen

In het noordoosten van Langkawi vind je dichte mangrovewouden met kristalhelder water, hoge steile kliffen en hier en daar een drijvend huis van een viskweker. In een kano of een kleine motorboot kan dit prachtig gebied ontdekt worden. Je vaart onder meer door een gigantische grot waar het aardedonker is en je pas bij het ontsteken van een zaklamp ziet dat het plafond bezaaid is met duizenden vleermuizen. Heel imponerend is het moment dat de schipper een halve kip in de schroef van de buitenboordmotor gooit. Uit het niets duiken plotseling veel ontzagwekkende adelaars (de naamgever van de archipel) zich op dit vlees.

Adembenemende panorama’s

In het noordwesten van Langkawi verborgen tussen de uitbundige tropische begroeiing vind je de imposante waterval Seven Wells (Telaga Tujuh). De naam van de waterval verwijst naar de zeven natuurlijke waterbronnen die bovenop de berg liggen. Na de bestijging van een 600 meter hoge trap kom je uit bij deze overweldigende natuurschatten. Wanneer er voldoende regen is gevallen, kun je prima in deze bronnen met kristal helder water zwemmen. Dit is dan heerlijk verfrissend na de pittige tocht omhoog. Hier heb je een onvergetelijke panorama op het omringende regenwoud en de Straat  van Melakka in de verte.

De nabij gelegen Langkawi Cable Car brengt je naar de top van de 700 meter hoge bergklif Matahari Face. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het oogverblindende natuurschoon van het eiland. Het schijnt de steilste kabelbaan ter wereld te zijn. Let goed op wanneer je gaat. Er hangt soms een dikke nevel over het eiland waardoor het zicht minder is.

Sportief bezig zijn

Voor duik- en snorkelliefhebbers is Maleisië een paradijs. Wil je prachtig koraal en zeedieren spotten moet je eigenlijk naar Borneo reizen, dit behoort tot wereld beste duiklocaties. Een goed alternatief is om vanuit Langkawi een dagexcursie te regelen naar Pulau Payar. Een eilandgroep, ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Langkawi. Dit is een fantastische plek om de rijkdom van de onderwaterwereld te bewonderen.

Ook is Langkawi een favoriete plek voor golfers. Het is geweldig om een balletje te slaan op één van de golfbanen met een adembenemend uitzicht over de turkooisblauwe zee. Nadien is het heel plezierig en ontspannen om je spierpijn weg te laten masseren in één van de vele spa en massage salons, die aanwezig zijn op het eiland.

Elk hapje genieten

De Maleisische keuken is niet alleen een mix van de kookkunsten van de vele inheemse volken, maar ook van de talloze migranten uit China, het Midden- Oosten, India en zelfs Europa. Er zijn vele eettentjes, waar je voor een habbekrats van allerlei lekkernijen kunt genieten. Maar er zijn tevens vele culinair hoogwaardige restaurants. Zij serveren Europees eten gecombineerd met de verfijnde tradities uit de Maleisische keuken. De gerechten zijn een lust voor het oog en een genot voor de smaakpapillen. Een aanrader voor fijn proevers! En wat ontzettend amusant is om te doen, een kookcursus te volgen bij een local person in een traditioneel longhouse. Je kunt door zelf achter het fornuis te gaan staan op een originele manier kennis maken met de Maleisische keuken.

Relaxen in stijl

Een bezoek aan het veelzijdige Langkawi is een aanrader voor de reiziger die van het goede leven houdt. Genieten van de ruimte en de ongerepte natuur. Het is een groene oase van rust. Overnachten kun je in één van de vele luxe hotels en resorts. Vanuit je comfortabele suite loop je zo de kristal heldere zee in voor een verkoelende duik. Langkawi bezit alle ingrediënten voor een sublieme vakantie.

 Voor meer informatie kijk op, http://www.veelzijdigmaleisie.nl/ hideused0

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op