Laatbloeiers

Het eerste spraakmakende theaterfestival voor zestigplussers.

De huidige zestigplusser bevindt zich in een nieuwe levensfase. Werk wordt minder belangrijk en het bewustzijn dat de toekomst steeds korter wordt groeit.  Theaterfestival Laatbloeiers biedt op 31 oktober een mooi en afwisselend programma voor deze groep: vijf zalen vol talkshows, muziek, theater, workshops en familieopstellingen. De rode draad van deze dag is: waar sta je nu in het leven en wat geef jij door aan de volgende generaties? Maar wat erg belangrijk is tijdens dit festival: het leven wordt gevierd!

Alet Klarenbeek is initiatiefnemer en programmamaker van dit mooie evenement. Zes jaar geleden is ze begonnen met UP! Een beweging die mensen op een persoonlijke en realistische manier met elkaar in gesprek wil brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Vanuit deze beweging wordt Laatbloeiers georganiseerd. Dit festival prikkelde mijn nieuwsgierigheid, misschien omdat ik zelf zestigplusser ben. Een telefonische afspraak met Alet Klarenbeek was dan ook snel gemaakt. 

Interview: Mirjam Preusterink

Alet, waarom heb je dit festival georganiseerd? “Het is tijd dat de zestigplusser een eigen festival krijgt. Deze groep gaat al een tijdje mee en is zich steeds meer bewust van de eindigheid van het leven. Dat zorgt ervoor dat je gaat nadenken wat je met de jouw gegeven tijd gaat doen. Er komen vragen: hoe is het leven verlopen en hoe is het gegaan, maar ook hoe had je het gewild? Deze groep mensen is vaak opgegroeid in een zwijgzaam ouderlijk huis, waar weinig werd gesproken over gevoelens. Laatbloeiers wil mensen ervan bewust maken hoe ongelofelijk belangrijk het is om je uit te spreken en te vertellen wat je werkelijk bezighoudt. Vier je nieuwsgierigheid, deel je verhaal en kijk wat er gebeurt. Persoonlijke groei is echt mogelijk tot de laatste snik.”

Kun je de lezers van het magazine Vijftig+ iets vertellen over het programma? “Het onderwerp is: generaties en familie. Hadassah de Boer en Anita Witzier gaan onder andere in gesprek met Hedy d’Ancona, Bram Bakker en Johnny Manuhutu. Els van Steijn gaat aan de slag met live familieopstellingen. Zij is de auteur van de bestseller De Fontein. Erik Scherder brengt eind dit jaar een nieuw boek uit met de titel Hoop en vertelt hierover. Frits Spits zoekt naar muzikale pareltjes. En er is live muziek. De foto expositie PR-OUD brengt een sprankelend eerbeton aan de schoonheid, veerkracht en wijsheid van een mens op leeftijd. Het festival is ter inspiratie en bewustwording voor iedereen. Allemaal grote en bekende namen voor de zestigplussers én volop gesprekken met gewone stervelingen.”

Hoe kijk jezelf terug op je leven? “Ik ben inmiddels 61 jaar en heb een geweldig leven gehad. Er zijn natuurlijk momenten geweest die geen schoonheidsprijs verdienen, achteraf had ik dat anders willen doen. Maar het is wat het is. Ik ben tot nieuwe inzichten gekomen. Ieder mens is constant in beweging en is niet meer diegene, die zij of hij 10 jaar geleden was. Tijd doet iets met je, alles wat je meemaakt vormt je. Ik kijk dankbaar terug.”

Heb je nog een bucketlist? “Ik wil misschien een boek schrijven over verhalen delen en ouder worden, met een praktische insteek. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Het wordt mijn tweede boek, het eerste ging over ouder worden en eenzaamheid.”

Wie bewonder je? “Er zijn zoveel mensen die ik interessant vind. Ik ben heel blij dat ik door het festival in contact kom met Els van Steijn, de auteur van De Fontein. Ik heb diepe bewondering voor haar, omdat ze het vermogen heeft om het ingewikkelde spectrum van familieopstelling in hele heldere bewoordingen op te schrijven en duidelijk te maken. Dat heeft mij persoonlijk veel gebracht, een duister gebied werd voor mij heel helder. Ik vind het te gek dat op het festival ook andere mensen met haar gedachtengoed en werkwijze kennis kunnen maken.”

Wanneer je jezelf moet omschrijven. “Positief en ondernemend. Een kind van de jaren 80. Iemand met veel levenservaring en eindeloze nieuwsgierigheid. Ik hoop nog lang door te mogen gaan.”

Je omschrijft jezelf als ondernemend. Een aantal jaar geleden ben je gestart met UP! Kun je hier iets over vertellen?  “UP! biedt een nieuwe kijk op ouder worden en gelooft in persoonlijke groei tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf nieuwsgierig en blijf je verbazen. UP! verleidt mensen om verhalen te delen, zodat we op een begrafenis niet meer hoeven te horen ‘had ik dat maar geweten…’. UP! brengt op verschillende plekken in Nederland mensen met elkaar in gesprek onder begeleiding van een gespreksleider. Deel je verhaal, dat leidt tot nieuwe inzichten, contact, verbinding en energie. Hoe mooi is dat?”

Het nieuwe festival Laatbloeiers is op dinsdag 31 oktober 2023 van 10:00 tot 18:00 uur in Tivoli Vredenburg Utrecht. Kaarten kosten €25,- en zijn te koop op www.laatbloeiers.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op