Hip en historisch Luxemburg

Luxemburg is één van de belangrijkste financiële centra ter wereld en hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. Maar ook stad van oude forten, groene parken, fascinerende cultuur, chique winkels, UNESCO werelderfgoed en ontelbare restaurants. Klein, maar heel fijn. Verrassend voor een vakantie, niet ver van huis.

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: Luxemburgs verkeersbureau en Mirjam Preusterink

Ik dacht altijd dat Luxemburg een ingedutte stad was, maar kwam er al snel achter dat ik mij hierin vergist had. Het is de zetel van talrijk internationale bedrijven en dit zorgt voor een mix van vele nationaliteiten en culturen. Hierdoor zijn er top restaurants en kunst en architectuur op wereldniveau. Blinkende nieuwe hightech bouwwerken staan schouder aan schouder met historische gebouwen. Het is uitgegroeid tot één van de rijkste steden van Europa, maar heeft toch haar gemoedelijke en vriendelijke sfeer behouden. Als het een beetje lekker weer is, zitten de terrassen vol en wordt er eindeloos geflaneerd door de goedgeklede Luxemburgers, jong en oud. En trouwens hetLëtzebuergs is een mooi taaltje, een mengeling van Frans en Duits, met als je goed luistert een snufje Nederlands.

Luxemburg bestaat uit een historisch gedeelte en het nieuwe zaken- en financiële centrum Kirchberg. De sfeervolle groene stad is ideaal per fiets te ontdekken. Op diverse plekken kunnen blauwe “velo’s” gehuurd worden en op een willekeurige andere plek weer ingeleverd worden. Het hoogteverschil zorgt ervoor dat het soms hard werken is, maar je krijgt er dan wel prachtige panoramaplaatjes voor terug.

Kazematten

De belangrijkste attractie van de historische stad zijn de Kazematten (bunkers), een indrukwekkend militair netwerk van ondergrondse gangen en ruimtes die in de rotsen boven de oude binnenstad zijn uitgegraven. Het complex deed dienst als schuilplaats voor de bevolking tijdens verschillende oorlogen en vanuit hier werd de stad verdedigd tegen de vijand. Het uitzicht over de vallei vanuit de verschillende schietgaten is adembenemend.

Bloeiende cultuurstad

Het fonkelnieuwe MUDAM is een museum voor eigentijdse kunst. Het fraaie modernistische gebouw, dat door de architect I.M. Pei (die ook verantwoordelijk is voor de glazen piramide van het Louvre) werd ontworpen, prijkt op de fundamenten van een 18e-eeuws fort. Het verbindt de oude stad met het nieuwe financiële centrum van Luxemburg. En het toont daarmee de liefde voor historie en het geloof in de toekomst van de stad.

 Op een steenworp van de MUDAM bevindt zich de Philharmonie, een ander architecturaal juweeltje op de hoogvlakte van Kirchberg. Het is één van de grootste concerthallen van Europa en er vinden zo’n vierhonderd concerten per jaar plaats, van jazz en wereldmuziek tot klassiek en opera. Het gebouw, met zijn gedurfde ronde vormgeving en uniek lichtval is van binnen fascinerend om te bekijken. Eén keer in de maand op zaterdagmorgen is er een rondleiding, voordien bespreken via www.philharmonie.lu/en

Gastronomie op zijn best

Wie op tijd reserveert en spaart kan eten in één van de vele gastronomische restaurants beloond met een Michelin ster. Voor degene die in een relaxte, authentieke ambiance wil genieten van een goede maaltijd is het unieke Rives de Clausen een uitkomst. In de voormalige brouwerij zijn tien heel uiteen lopende hotspots gekomen, van chique restaurants tot gezellige muziekbars. Aanrader is het restaurant Brauerei. Heerlijk eten in een omgeving, dat fungeert als een museum dat één al eerbetoon is aan de brouwerskunst.

En wanneer u het MUDAM museum heeft bezocht, neem dan een lunch in het museum café. Genieten van verse producten in een omgeving geheel in stijl van het museum.

Ontdek natuurschatten en cultuur buiten de stad

Luxemburg heeft meer te bieden dan zijn gezellige hoofdstad. Het noorden van het groothertogdom bezit veel ongerepte natuur, waar magnifieke kastelen en wandelroutes te ontdekken zijn. Ik koos ervoor om naar het zuidoosten van het land te reizen om daar de omgeving van de Moezel te ontdekken.

Sprankelende wijnen en crémants

Een gunstig klimaat, de glooiende heuvels en vruchtbare grond langs de Moezel zijn ideaal voor het verbouwen van verschillende druivensoorten, zoals de Riesling en de Pinot Blanc. Het zorgt voor de productie van uitstekende wijnen en crémants. In Frankrijk is ooit bepaald dat alleen de sprankelende wijnen uit de Champagne-streek, de naam champagne mogen voeren. De naam crémant is gecreëerd voor de wijnen die ook volgens de méthode traditionelle worden gemaakt, maar uit andere gebieden komen. Verschillende wijnboeren openen hun gaarden en kelders voor bezoekers. U kunt hier een rondleiding krijgen en wijn proeven. Een aanrader is om het bijna 100 jarig familiebedrijf “Caves Bernard Massard” in het plaatsje Grevenmacher te bezoeken. Een ideale tijd om naar deze streek te gaan is tijdens het Wine, Taste, Enjoy Festival.  Gedurende het Pinksterweekend wordt het wijn en crémants proeven gecombineerd met vrolijke muziek- en kunstvoorstellingen.

Schengen akkoord – Een beetje geschiedenis

Het was in de Luxemburgse Moezel,  in het wijndorpje Schengen gelegen op het drielandenpunt, waar in juni 1985 één van de belangrijkste akkoorden in de Europese geschiedenis werd ondertekend. Het voorziet in de afschaffing van grenscontroles van de deelnemende landen van personen en goederen.  Het Europees Schengen museum vertelt op een duidelijke en informatieve manier over de oorsprong en de invloed van dit akkoord op de 26 landen, die dit verdrag inmiddels hebben ondertekend.

Grensloos wandelen en fietsen

In het drielandenpunt, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk zijn er vele mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Er zijn uitgestippelde routes, dwars door het glooiende landschap van wijngaarden. Onderweg kun je dus rustig even bijtanken bij een wijnboer. Ook zijn er “fiets en wandel, zonder bagageroutes”. Als fietser en wandelaar laat je je bagage van slaapplek naar slaapplek vervoeren.

Relaxen in stijl

Na de hele dag actief te zijn geweest, is het heerlijk om te ontspannen en gebruik te maken van de wellness mogelijkheden in het stijlvolle familiehotel La Foret in het plaatsje Remich. Het hotel biedt verschillende arrangementen aan. www.hotel-la-foret.lu/nl

Luxemburg heeft een primeur

Het is het eerste land ter wereld waar openbaar vervoer helemaal gratis is. Of je nu de bus, tram of trein neemt: je hoeft geen kaartjes meer te kopen. Luxemburg heeft veel te bieden voor zowel cultuur-, als culinair- en natuurliefhebbers. Het land met een fascinerende hoofdstad en zo dicht bij Nederland heeft een verpletterende indruk op mij gemaakt. Voor meer informatie bezoek de site www.visitluxembourg.com/nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op