Het andere Friesland

Friesland staat bekend om haar uitgestrekte weilanden, skûtsjesilen, weidse plassen en fierljeppen. Maar deze provincie biedt veel meer. Ontdek het zuidoosten van Friesland, een verborgen paradijs met groene bossen, kunst en gastronomie. Het heeft genoeg boeiende ingrediënten voor een weekeindje weg, met als parel het schilderachtige plaatsje Oldeberkoop. Welkom in het andere Friesland!

Cultuur snuiven

Het historische plaatsje Oldeberkoop is een geweldige plek om te bezoeken. Het heeft een zekere flair en dit is mede te danken aan de nalatenschap van de vermogende familie Willinge Prins. Twee voorname landhuizen, Lunia en Vredewoud getuigen tegenwoordig nog uit dat rijke verleden. Het sfeervolle dorpshart wordt gekenmerkt door de eeuwenoude Bonifatiuskerk. De akoestiek is er geweldig, vandaar dat er regelmatig concerten worden georganiseerd. Samen met een aantal karakteristieke oude gebouwen staat deze kerk als beschermd dorpsgezicht op de lijst van Rijksmonumenten. Om rustig te genieten van deze eeuwenoude gebouwen en huizen, neem plaats op het terras van restaurant Hof van Oldeberkoop. Bestel hier de Pokebowl, een culinaire aanrader.

Kerk Olderberkoop

Zeg je Olderberkoop, dan zeg je Open Stal. Al decennialang maakt het furore met deze traditionele zomermanifestatie. Gedurende vier weken presenteren erkende kunstenaars hier hun werk op bijzondere plekken, zoals in tuinen, woningen, boerderijstallen, de kerk en in de bossen. Ieder jaar is er een ander thema. www.openstal.nl De rest van het jaar zijn er overigens ook vele permanente kunstwerken in het plaatsje te bewonderen.  Uniek in Olderberkoop is de verweesde kunst. Dit is overtollige kunst die een nieuwe kans verdient op een andere plek. O.a. bij de plaatselijke ijsbaan staan sinds kort drie bronzen schaatsers, geschonken door kunstenaar Inge Groenen. Een mooi initiatief.

Dwalen door historische bossen

Kunst en natuur versterken elkaar en dat ervaar je in Oldeberkoop. Het dorp heeft drie verschillende parkbossen, allen aangelegd in de sfeervolle Engelse landschapsstijl. Het gaat om het Molenbosch, Koepelbosch en het Sterrenbosch. Deze bossen zijn omstreeks 1825 ontworpen door de landschapsarchitect Roodbaard in opdracht van de welgestelde familie Willinge Prins. Vrijwilligers zijn een aantal jaren geleden gestart met het opknappen en in ere herstellen van deze parkbossen. Dit harde werken heeft geleid tot een fantastisch resultaat. Gezamenlijk vormen deze bossen een plezierige wandelroute van een kilometer of vijf met vele verborgen kunstobjecten, de zogenaamde Parkbossen-Kunstroute. Een opmerkelijk kunstwerk in het Molenbosch is van beeldende kunstenaar Gert Sennema. In 2010 kerfde hij het portret van een dorpeling in een grote beuk. Maar de natuur neemt zo langzamerhand de leiding, de boom groeit door en het portret wordt helemaal gezwolgen door de schors.

Op een andere plek in dit zelfde bos is door kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buij een bijzonder kunststuk bedacht: “De Blauwe stad”. Het is een gemeenschappelijk object van de bewoners. Zij zochten bij zichzelf in de kasten en op de zolders met succes. Dit leverde een schat van blauwe vaasjes, glazen en serviezen. Zo kregen deze oude spullen een mooie nieuwe herbestemming.

Een gedeelde passie voor textiel

In 1980, besloten Harm Harms en Meinie Wardenier hun krachten te bundelen. Vanwege hun gedeelde passie voor textiel startten ze Hawar Textielinstituut. Hun namen, Harms en Wardenier werden versmolten tot: Hawar. Naast het les geven in zijdeschilderen richt Hawar zich vrijwel op alle textiel technieken. De prioriteit is het doorgeven van kennis en daarom stellen ze hoge eisen aan zichzelf én hun gastdocenten. Zodra je het gebouw binnenstapt word je verwelkomd door een walhalla van kleuren, veroorzaakt door de verschillende stoffen en garens.  Het atelier waar de verschillende lessen worden gegeven is licht en ruim. Kijk voor informatie over de diverse cursussen op: www.hawar.nl/event

Textielinstituut

Fietsen en genieten gaan perfect samen

Het bezoek aan Oldeberkoop kan heel goed gecombineerd worden met een fietstour door het uitgestrekte Friese landschap. In het gebied zijn vele tochten uitgezet. Fietsen is hier een aangenaam tijdverblijf. Verdwaalde boerderijen, dromerige dorpje en het riviertje de Tjonger maken een mooie fietstocht compleet. De serene stilte wordt slechts verbroken door het ruisen van de wind door de boomtoppen en het gezang van vogels die genieten van een zonnetje. Dus neem een grote hap Friese lucht en stap op de tweewieler.

Makkinga koestert de geschiedenis

Grote kans dat je met de fiets door het plaatsje Makkinga komt. De molen “De Weyert” is de eyecatcher voor het omgevingsbeeld en elke zaterdag bij voldoende windkracht in bedrijf. Kijk voor openingstijden op www.museumenmolenmakkinga.nl Vrijwilligers houden het draaiende, zodat ook de volgende generatie kan genieten van deze prachtige korenmolen. Binnen wordt er op een verrassende manier een overzicht gegeven van de geschiedenis en restauratie van dit gebouw en het meel wordt in het eigen molenwinkeltje verkocht. In het naast gelegen Museum Oold Ark ontdek je de sfeer van weleer, kijk rond in onder andere een oud klaslokaal, een nostalgische woonkamer met een authentieke bedstee en bewonder de grote hoeveelheid oud gereedschap. Een bezoek waard.

Hotel ademt klasse en gastvrijheid

Na een dag intensief genieten van de vele hoogtepunten van het andere Friesland is het heerlijk ontspannen in de luxe ambiance van hotel Lunia. De gepassioneerde eigenaren Kim Linse en Marcel Schwirtz geven hun gasten volop persoonlijke aandacht. Het hotel straalt allure uit, het heeft een heerlijk terras, een lommerrijke binnentuin, een sauna en mooie kamers voor de gasten. Het bijhorende res­taurant serveert een proeverij van verrukkelijke creatieve gerechtjes bereid met lokale en seizoensgebonden producten. www.lunia.nl 

Voordat je afscheid neemt van deze prachtige omgeving, bezoek kaasboerderij de Stelp om nog een heerlijk stuk boerenkaas te kopen. De koeien hebben hier alle vrijheid en lopen de hele dag buiten. En dat proef je. Is het buiten overdag te warm, dan blijven ze lekker binnen en kunnen ze ´s nachts naar buiten. De natuur wordt zo ten volle benut. En wanneer je thuis geniet van deze lekkernij besef je: het andere Friesland heeft genoeg te bieden voor eenfantastische korte vakantie in eigen land. Voor meer informatie, kijk op www.zuidoostfriesland.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op