Hanzesteden: het water verbindt!

De Hanze, opgericht halverwege de 12e eeuw was van oorsprong een internationaal samenwerkingsverband van kooplieden in noord Europa. Deze samenwerking zorgde ervoor dat de handel floreerde en er imposante stadsmuren, poorten, koopmanshuizen en handelskantoren verrezen waar de rijkdom en allure vanaf spatte. De erfenis hiervan is in vele Hanzesteden tegenwoordig nog altijd goed zichtbaar.

Tekst: Mirjam Preusterink, beeldmateriaal: Hanzesteden en Ernst Preusterink

Fietsen langs de macht en pracht van de Hanzesteden

De Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hattem liggen aan de IJssel. Een bezoek aan deze historische rijkdom kan goed gecombineerd worden met mooie fietsroutes. Fietsen langs de IJssel is een aangenaam tijdverblijf. De natuur is adembenemend en de uiterwaarden met alle vogels zijn een lust voor het oog.

Kampen moet je beleven!

Kampen was een belangrijke stad in de Hanzetijd en de prachtige historische gebouwen in het oude centrum zijn hiervan getuigen. De magnifieke skyline langs de rivier de IJssel, de Stadsbrug met gouden wielen en de oude binnenstad met honderden monumenten geven de stad een authentieke uitstraling. Neem de tijd om de stad te verkennen en maak een Hanzestadswandeling. De eyecatcher van het stadsgezicht is de Boven- of St. Nicolaaskerk, een grote gotische kruisbasiliek met een prachtig en indrukwekkend interieur, vooral het orgel is een pareltje. Om nog meer cultuur op te snuiven, bezoek dan het Stedelijk Museum Kampen. Het heeft een uitgebreide vaste collectie en daarnaast diverse wisselende exposities. Het is gevestigd in het voormalig raadhuis, gebouwd in 1350 in een gotische stijl met een rijkversierde gevel. De dichtbij gelegen Nieuwe Toren is kenmerkend voor het stadsbeeld en een prachtig klassiek bouwwerk. Het carillon telt maar liefs 48 klokken. De toren staat centraal in één van de Kamper ui verhalen.

Kampen was ooit een sigarenstad en vandaag de dag is er nog één producerende tabaksfabriek, genaamd De Olifant. Al sinds 1832 worden hier tabaksproducten vervaardigd. De scheve muren, de oude klinkervloeren en de houten vlonders zijn doortrokken met de geur van tabak en cederhout en zeker een bezichtiging waard. Sigaren roken kan heel goed in de Kennekamer, genoemd naar de schilder Kenne Grégoire. Hij heeft alle wanden volledig en op een fascinerende wijze beschilderd, met als thema “De geneugten des levens”. De bijhorende speciaalzaak De Eenhoorn heeft een groot assortiment, koffie, thee, chocolade en sigaren. Allemaal delicatessen van de hoogste kwaliteit en smaak.

De bezichtiging van deze prachtstad kan perfect afgesloten worden door een bezoek aan Proeflokaal De Stomme van Campen, een specialiteitencafé pur sang. De verschillende bieren en wijnen zijn zeker de moeite waard. Proeven is hier genieten. Dit kan prima gecombineerd worden met een diner in het bijhorende restaurant Hendrick. Dit etablissement serveert een proeverij van verrukkelijke creatieve gerechtjes bereid met lokale en seizoensgebonden producten uit Kampen en omgeving. 

Stijlvol overnachten

Gelegen op een schitterende locatie in het centrum van Kampen en aan de rivier de IJssel ligt het Boetiek Hotel Kampen. Het logement is gevestigd in een karakteristiek pand en heeft de sfeer van een bed & breakfast, maar de entourage van een luxe hotel. De kamers zijn sfeervol ingericht en gastvrouw Ineke van de Weerd exploiteert het met veel passie en liefde. Een aanrader!

Zwolle, een dynamische Hanzestad

Een bezoek aan Zwolle kan heel goed beginnen bij de majestueuze en stijlvolle Sassenpoort. Dit Middeleeuws poortgebouw, maar ook de monumentale koopmanswoningen en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische overblijfselen uit de gouden tijden van deze stad. Het charmante centrum is een wirwar van pittoreske straatjes en smalle steegjes met mooie modezaken, ambachtswinkeltjes en kleine winkeltjes met leuke hebbedingen. In Zwolle kun je naar hartenlust shoppen. Vergeet dan niet naar de sierlijke gevels te kijken, met de vele details. De Peperbus is karakteristiek voor het stadsbeeld van Zwolle. De markante toren van de Onze Lieve Vrouwen Basiliek wordt zo in de volksmond genoemd, vanwege de koepelvormige kap, die op een peperbus lijkt.

De Zwollenaren houden van gezelligheid en uit eten gaan. Dit blijkt uit de vele sfeervolle terrasjes en diverse restaurantjes. Dit kan zorgen voor keuzestress. Wie tijdig reserveert (en spaart) kan in het met drie Michelin sterren bekroonde restaurant De Librije dineren op niveau. Maar het is ook smullen in één van de vele knusse eetcafés tussen de studenten.

Een bezoek aan Zwolle is pas compleet na een bezichtiging van Waanders in de Broeren, een kerk uit 1466 en omgetoverd tot boekhandel met meer dan 55.000 boeken. Let op het orgel achter in de winkel, een juweel! Bezoek ook het naast gelegen winkelgebied, het Eiland. Nieuw in stijl gebouwd tegen de Middeleeuwse stadsmuur met talloze aantrekkelijke interieur, kleding- en lifestyle winkeltjes.

Museum de Fundatie, mag natuurlijk niet onvermeld blijven. Loop ook even een rondje om het pand en bewonder het bijzondere neoclassicistische gebouw met de hypermoderne ufo van keramiek en de gouden vredesduif op het dak. Eenmaal binnen ga dan helemaal naar boven, want in de ufo (of het oog, de wolk, de blob, het ei) is een koffiebar waar je iets kunt drinken met een spectaculair uitzicht over de stad. Dat is genieten van deze dynamische stad op hoog niveau.

Hattem, schilderachtig

’t Kleine Veer is een klein fietspontje, dat vaart tussen Zwolle en Hattem. Een unieke manier om de IJssel over te steken. Aan de overkant gloort dan het veelzijdige Hattem. Het schitterende kleine centrum is gedeeltelijk nog omgeven door de oude stadsmuur en bezit vele bezienswaardigheden. De prominente Dijkpoort, een prachtig stukje bewaard gebleven geschiedenis verleidt om deze Hanzestad te bezoeken. Loop onder deze poort en wandel dan door de Kruisstraat. Stap even bij Bonbon Atelier A3 naar binnen, proef en geniet hier van de verrukkelijke handgemaakte bonbons. Centraal in het centrum bevindt zich de Markt, met de Grote of St. Andreaskerk, gebouwd in een gotische stijl. Het interieur is een bezoek waard. Passeer de Markt en loop de Adelaarshoek in, een sfeervol straatje. Op nummer 5a heeft kunstenaar Inge van der Sluis haar atelier en winkel: Even Binnen. Hier verkoopt ze prachtige beelden gemaakt van klei.

Hattem is niet één maar drie musea rijk! Het pittoreske uiterlijk van stad en omgeving trok begin 1900 tal van schilders aan die de Hollandse wolken boven de IJssel trachtten te vereeuwigen. Jan Voerman was één van hen. In het Voerman Museum zijn tal van zijn prachtige werken te bewonderen. De bekende illustrator Anton Pieck was ook zeer gecharmeerd van het plaatsje. Hier herkende hij iets van de sfeer uit zijn eigen werk. Geen wonder dat het Anton Pieck Museum ook hier is. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven. Meerdere keren in de week wordt er gebakken, soms in de 200 jaar oude takkenbossenoven. Een bezoek waard.

Hattem is een shopwalhalla met de vele kleine mode-, interieur- en authentieke smaakwinkeltjes. Nadien is het heerlijk vertoeven op de Markt, een lommerrijk plein met kleurrijke terrasjes gedurende de zomermaanden. Genietend van een hapje en een drankje, is er dan maar één conclusie: deze drie Hanzesteden bezitten alle ingrediënten voor een fantastische korte vakantie in eigen land. Voor meer informatie, kijk op www.hanzesteden.info 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op