Grote zomertentoonstelling in Fulda

Design & Dynastie

Pracht en praal! Barokke paleiszalen met enorme kroonluchters, verhalen over koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, koninklijke serviezen, vorstelijke juwelen, het spreekt allemaal tot de verbeelding. In de Duitse stad Fulda is dit alles deze zomer te zien in een spectaculaire zomertentoonstelling rondom onze eigen Oranje-Nassau-dynastie.

Aanleiding is het 250e geboortejaar van koning Willem I Frederik (1772-1843). Niet iedereen weet het, maar voordat hij onze eerste koning werd, regeerde hij van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda in Duitsland. Voor de eerste koning van Nederland begon het allemaal in Fulda!

Koninklijke kunst & Dutch Design

In het Stadspaleis in Fulda zult u prachtige kunstvoorwerpen uit de Koninklijke Verzameling gen en Paleis Het Loo kunnen zien, gecombineerd met verrassende hedendaagse objecten van puur vakmanschap. 

Alles is voor deze tentoonstelling uit de spreekwoordelijke kast gehaald: van groots zilverwerk, een unieke collectie portretminiaturen, het staatbanketservies uit de Koninklijke Verzamelingen, porselein uit de Fulda collectie en juwelen van het Franse huis Mellerio.

De oorspronkelijke gebruiksfuncties van de paleiskamers worden geëerd en verrijkt met origineel werk van prominente Nederlandse vormgevers zoals Hella Jongerius, Studio Job, Jan Taminiau, Joep van Lieshout, Joost van Bleiswijk, Sebastian Brajkovic, Rolf Bruggink, Bouke de Vries, Scholten & Baijings, Studio Makkink en Bey, Ineke Hans, Hans van Bentem, Paul Derrez en fotografie van Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Eddy Posthuma de Boer en Gemmy Woud-Binnendijk. Ook jong talent krijgt een plek binnen de muren van deze barokke prachtlocatie. De witte Kaisersaal is het decor van een gemaskerd bal, volledig samengesteld in samenwerking met studenten van Meesteropleiding Coupeur.

Oranje-Duitse huwelijken

Te midden van oorspronkelijke versieringen in het barokke stadspaleis komen Willem Frederik en de vele huwelijken van de Oranjes met Duitsers tot leven. Bijna alle Nederlandse koningen en koninginnen trouwden met een Duitse prins(es) of edelman: Willem I, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Mocht u Fulda nog niet eerder hebben bezocht, neem de tijd om te genieten van de prachtige binnenstad en de mooie groene omgeving.

Voor meer informatie kijk op www.fulda2022.de/nl

Beeldmateriaal: Nicole Marnati

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op