Groningen, bruisendste stad van het noorden

Kijkend naar de kaart van Nederland lijkt ‘Grunn’ ver weg van de rest van Nederland. Maar deze levendige metropool is zeker de moeite waard om naar het noorden te reizen en te bezoeken. Grachten, knusse hofjes en historische pakhuizen nemen je mee terug in de Hanzetijd. De pakhuizen waren vroeger de spil van bedrijvigheid en zijn nu verbouwd tot luxe appartementen, ateliers en studentenhuizen. Het is een studentenstad en een walhalla van eigenzinnige winkels, gemoedelijke restaurants, stadsgroen, gezellige kroegjes en een bijzonder musea. Kortom, Groningen heeft genoeg ingrediënten voor een weekendje weg.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Stella Dekker, Bas Meelker en Mirjam Preusterink

Met ruim 50.000 studenten is Groningen de ‘jongste’ stad van Nederland. Overal zie je ze fietsen of op de gezellige terrasjes zitten. Er hangt een levendige en gemoedelijke sfeer. Wie met de trein komt, moet even de stationshal bewonderen. Een rijksmonument en 150 jaar geleden ontworpen door Isaac Gosschalk. Hij leefde zich uit in stijlelementen uit de renaissance en gotische stijl. Wanneer je richting centrum loopt, kan niet anders dan het Groninger museum opmerken. Een opvallend bouwwerk, dat drie eilanden in de gracht beslaat. De eclectische architectuur was het geesteskind van de Italiaanse Alessandro Mendini. Binnen is het een sprankelende mix van internationale vaste kunstwerken uit alle eeuwen. Maar er zijn ook regelmatig uiteenlopende en soms spraakmakende tentoonstellingen te zien.

Bruisend centrum

Groningen is een gezellige stad om te winkelen, heel compact en verdeeld over een aantal straten. De Folkingestraat vormde ooit het hart van de Joodse wijk. De straat was eens uitgeroepen als leukste winkelstraat van Nederland. Het hart van deze straat klopt met een mediterraan ritme. Ariola is al twee keer verkozen tot leukste winkel van Nederland. Hier koop je lasagne, gevulde courgette en tapenade: Italiaanse delicatessen en alles huisgemaakt. Aan de overkant zit de andere culinaire verrassing van de straat. In Le Souk koop je al je ingrediënten voor een heerlijke Noord-Afrikaanse maaltijd. Steek de Vismarkt over met zijn fraaie historische panden en je bent de Zwanenstraat. Hier vind je veel leuke en gezellige winkeltjes in authentieke pandjes. Bonbonatelier Luca verkoopt heerlijke zelfgemaakte bonbons. En dan heb je nog de winkelstraten met de klinkende namen als Stoeldraaiersstraat Grote Kromme Elleboog, Oosterstraat en Oude Ebbingestraat. Loop in de laatstgenoemde straat even binnen op nummer 46 bij Smaakaron, een patisserie gespecialiseerd in heerlijke zelfgemaakte macarons, vegan macarons en cakes.

Een smaakavontuur

Groningers houden van gezelligheid en lekker eten. Wanneer je uit eten wil, zul je moeite hebben met kiezen. Het aanbod is enorm in allerlei prijsklasse, entourages en panden. Zoals brasserie Groen, Florentin, restaurant De haan, Grand Café Prinsenhof met een tuin en ’t Feithhuis.

Mix van historie en architectuur

De Grote Markt is het bruisendste centrum van Groningen. Aan dit plein vind je het Waagcomplex, het 200 jaar oude gemeentehuis, het historisch Goudkantoor uit 1635 en natuurlijk de vele gezellige terrassen. En sinds een aantal jaar het Groninger Forum, een markant en uniek gebouw met een cultureel centrum, bibliotheek, bioscoop en een restaurant op de tiende verdieping. Hier staat verder de 500 jaar oude markante Martinitoren, die 97 meter hoog is en vanwaar je een weids uitzicht hebt over de stad en bij helder weer kun je zelfs kilometers ver weg kijken.

Charmant logement

Na een dag intensief genieten van de vele hoogtepunten van Groningen is het heerlijk ontspannen in de luxe ambiance van hotel Blanche aan het Hoge der A. Gelegen in een sfeervol gedeelte van het centrum, met monumentale pakhuizen gelegen aan de stadsgracht, heeft het hotel alles in huis voor een heerlijk verblijf. Al zittend op het terras van het dichtbijgelegen café de Sigaar besef ik: Er Gaat Niets Boven Groningen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op