Friesland moet je beleven!

De Friezen staan bekend als een eigenzinnig en trots volk met een eigen taal en cultuur. In 2018 vierden ze een groot feest.  Leeuwarden-Friesland was culturele hoofdstad van Europa. Maar, het is nog niet voorbij. De Friezen zijn immers nog maar net begonnen, er valt heel wat te ontdekken in deze mooie provincie.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Merk Fryslân en Ernst Preusterink

Leeuwaren oftewel Ljouwert

Het charmante historische centrum van deze noordelijke hoofdstad is een wirwar van pittoreske straatjes en smalle steegjes met legio gastvrije cafés en restaurantjes, boeiende musea, mooie modezaken en kleine winkeltjes met leuke hebbedingen. Het is duidelijk, in Leeuwarden kan iedereen naar hartenlust shoppen. De Kleine Kerkstraat is zelfs twee keer verkozen tot Leukste Winkelstraat van Nederland. Vergeet dan niet naar de fraaie historische gevels te kijken met de mooie details. Een tip: loop even binnen bij Johan Hemrica aan de Nieuwestad 51, een eigentijdse winkel die zich onderscheidt op het gebied van bloemen, mode en interieur. Op nummer 63 bevindt zich sinds kort Roast, een trendy restaurant, waar het aangenaam verpozen is. Het eten zorgt voor een geweldige smaaksensatie. Leeuwarden is een echte studentenstad, dagelijks rijdt er een zwerm fietsers vrolijk over de brede paden langs de grachten. De bruggen over deze grachten worden ’s avonds en ‘s nachts sfeervol paars verlicht. Beklim gedurende de zomermaanden de Oldenhove, deze toren is karakteristiek voor het stadsbeeld van Leeuwarden. Een schitterend panorama is dan absoluut verzekerd. Een probleem met de fundering heeft eeuwen geleden er voor gezorgd dat deze scheve toren nooit is afgebouwd. Ontdek de prachtige parels van deze oude stad en maak een stadswandeling onder leiding van een gids. www.aguidetoleeuwarden.nl Vergeet niet de Blokhuispoort te bezoeken, een cultureel bedrijvencentrum. Vroeger een gevangenis, maar tegenwoordig werken hier ongeveer 100 creatievellingen in deze inspirerende omgeving. Om meer te weten over het leven in het gewezen huis van bewaring: iedere zaterdagmiddag geven vroegere bewakers bezichtigingen. Voor verfijnde lekkernijen ga lunchen of dineren bij Drink en Eetlokaal Proefverlof, tevens gevestigd in deze voormalige strafinrichting.

Pittoresk stadje

Hindeloopen verdient het predicaat adembenemend, het heeft historische gebouwen, bruggetjes, bijzondere doorkijkjes en een indrukwekkende visserijgeschiedenis. De voormalige handelsstad heeft haar unieke eigen karakter weten te behouden door een eigen taal, Hindeloper kunst en klederdracht. Breng een bezoek aan het eeuwenoude familiebedrijf Roosje, dat bekend staat om haar handgemaakte en beschilderende meubels. Zelfs het Koninklijk huis is hier klant en uit binnen en buitenland komen er dagelijks bestellingen. www.roosjehindeloopen.com

Koninklijk bos

Ook Friesland heeft Koninklijk groen: het Oranjewoud. Dit Koninklijke woud en zijn herenhuizen liggen ten oosten van Heerenveen en is ooit aangelegd door de Friese tak van de Oranjes. Het bestaat uit een verzameling landgoederen met bijbehorende parken, statige eikenbossen en weilanden. Een prachtige omgeving om te ontdekken per voet of fiets.

Charmant logement

Na een dag intensief genieten van de vele hoogtepunten van Friesland is het heerlijk ontspannen in de luxe ambiance van hotel Tjaarda in Oranjewoud. Midden in het schilderachtige Friese landschap heeft het hotel alles in huis voor een heerlijk en verkwikkend verblijf. Het bijhorende restaurant heeft een menukaart met culinaire hoogtepunten. En vanaf het terras is het genieten van een panoramisch uitzicht, het nabij gelegen Museum Belvédère schittert magistraal door de bomen heen. www.tjaarda.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op