Reisverslag Dubrovnik

Dubrovnik, parel aan de Adriatische Zee

Een feest voor al je zintuigen

De Ierse schrijver George Bernard Shaw schreef ooit: “Zij die de hemel op aarde zoeken, moeten naar Dubrovnik komen.” Wie deze middeleeuwse stad bezoekt, gelegen in het zuidelijke puntje van Kroatië begrijpt precies wat hij hiermee heeft bedoeld. Dubrovnik heeft ontzettend veel te bieden: het is een mix van cultuur, historie en gastronomie. En wat vooral opvalt, is de fascinerende schoonheid van de kustlijn; het kristalheldere blauwe water en de vele eilanden. Kortom: een vakantiebestemming die dromen waar maakt.

Wat vooral opvalt, is de fascinerende schoonheid van de kustlijn

Straatjes om door te dwalen

De oude stadskern is uniek en adembenemend vanwege zijn prachtige pleinen met marmeren plaveien en de vele steile smalle straatjes. De twee hoofdingangen, de Pile- en Ploce-poort leiden naar de oude ommuurde stad en bieden toegang tot het autovrije centrum. Het is heerlijk om hier rond te slenteren en te verdwalen. Overal in de omgeving zijn leuke restaurantjes en gezellige terrasjes te vinden, die je uitnodigen om even lekker bij te komen. En het is genieten om te snuffelen in de vele kleine, bijzondere winkeltjes die je in vele straten aantreft. Op de 25 meter hoge stadsmuur kun je een wandeling maken van 2 kilometer. Vanaf elke plek op deze muur heb je een magnifiek uitzicht over het Lokrum-eiland dat iets buiten Dubrovnik ligt.

Middeleeuwse charme

Ieder deel van de stad ademt de meer dan duizend jaar lange geschiedenis. Het zal ook niemand verbazen dat de oude compleet ommuurde vestingstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is ongetwijfeld het Franciscanenklooster met barokke altaren en vele kunstwerken. De bijbehorende apotheek stamt uit 1317 en is nog steeds in gebruik. Ook het Rectorenpaleis is een bezoek waard. Hier woonde oorspronkelijk de rector die de leiding had over de stad. Het gebouw werd verschillende keren gerestaureerd nadat het verwoest was geweest door branden en aardbevingen. Tegenwoordig herbergt het gebouw het Cultureel Historisch Museum. Vanwege de uitstekende akoestiek worden er regelmatig muziekconcerten gegeven. Gecombineerd met de mooie historische omgeving is dat een lust voor oor en oog.

Dubrovnik is een levendig podium voor kunstenaars. Cultuurliefhebbers halen hier hun hart op. Jaarlijks vindt er in juli en augustus het Zomerfestival plaats. In de straten en pleinen van deze renaissancistische en barokke stad zijn er optredens van klassiek ballet, toneelstukken, concerten, opera en dansevenementen. Er heerst een gezellige en aangename sfeer. Memorial Center op hoog niveau. De kabelbaan brengt je op de berg Srd. Het uitzicht op Dubrovnik en de omringende zee is groots en spectaculair. Het indrukwekkende Memorial Center laat met behulp van foto’s en een film de verwoestingen zien van deze historische stad tijdens de wrede burgeroorlog in 1991. De bewoners praten hier nog vol emotie over, maar zijn gelijk trots dat er al zo veel bouwwerken zijn hersteld.

Overal zijn leuke restaurantjes en gezellige terrassen te vinden

Aanrader voor fijnproevers

In Dubrovnik valt veel te genieten voor de bourgondisch ingestelde mens. De Italiaanse invloeden zijn duidelijk te merken. Pasta en risotto worden gecombineerd met vis en schelpdieren. De Dalmatische ham is een aanrader. Bij al deze gerechten worden bijpassende Kroatische wijnen geserveerd. De gunstige temperatuur zorgt ervoor dat deze uitstekend smaken. Deze wijnen zouden veel meer geëxporteerd moeten worden naar Nederland. Aanraders zijn de witte wijn Posip en Tezoro en de rode wijn Babic.

Een oase van rust

Om aan de drukte en de warmte van de stad te ontsnappen, is het ongerepte eiland Mljet een aanrader. Met de veerboot vanaf Dubrovnik gemakkelijk te bereiken. Dit idyllische eiland heeft een aantal schitterende witte zandstranden en het Nationale Park Mljet. Er is veel schaduw; ideaal om hier een dag te gaan fietsen en wandelen. Dubrovnik is een ideale samensmelting van geschiedenis en moderne tijd met een gastvrije, gezellige sfeer. Bijkomend voordeel is dat de vriendelijke bevolking prima Engels kan spreken. Voeg hieraan toe het milde weelderige mediterrane klimaat in combinatie met gastronomie die je doet watertanden. Dan is er maar één conclusie mogelijk: Dubrovnik is één van de aantrekkelijkste steden in Europa om te bezoeken.

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: Kroatisch Verkeersbureau en Mirjam Preusterink

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op