Drenthe nodigt uit om ontdekt te worden!
Even de accu opladen en niet te ver willen reizen? Dan is Drenthe een ideale omgeving voor een ‘short break’. “Ik bid niet veur brune bonen”, jong en oud kent deze kreet. Ooit geroepen door het Drentse boegbeeld: Bartje. Maar Drenthe heeft nog veel meer te bieden: zoals de hunebedden, de bijzondere geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Tekst: Mirjam Preusterink Beeldmateriaal: Marketing Drenthe en Sake Elzinga
De provincie is vooral vermaard om de prachtige natuur en de vele fietspaden. Voor iedere fietser is er wel een geschikte route te vinden, dwars door het adembenemende landschap. De stilte en de kracht van de ongerepte natuurheerst hier volop.Onderweg kun je even bijtanken op een gezellig terrasje of op één van de vele openbare picknick bankjes. Drenthe is simpelweg een aaneenschakeling van pareltjes.
Een landschap als een schilderij
Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Een plek vol verborgen schoonheid en een oase van rust en natuur. Van half augustus tot half september kleurt de hele wereld hier paars, maar ook in elk ander jaargetijde zijn de heidevelden onmetelijk groot en ongekend mooi. Stap op de fiets en ontdek dit prachtige natuurgebied. Misschien kom je dan wel oog in oog te staan met een indrukwekkende Drentse Hooglander of de wollige heideschapen.
De uitvalsbasis voor een goed voorbereide tocht over het Dwingelderveld is het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. Hier is voldoende informatie over de verschillende wandel- en fietsroutes en nuttige tips over de prachtige natuur te krijgen.
De kans is groot dat je een herder en zijn schaapskudde tegenkomt. Op het Dwingelderveld begrazen namelijk schapen in zowel de zomer als in de winter de heide. Door het begrazen vergrast de heide minder en door het ‘snoeien’ van de heidestruikjes blijft de heide krachtig en gezond.
Je kunt de boom in
Bekijk de provincie eens vanuit de lucht op het Broomkroonpad in Drouwen. Tijdens een wandeling tussen de boomtoppen hoor je de vogels zingen te midden van al het groen. Vanaf het hoogste punt zie je het bos tot aan de horizon. Informatiepunten in de vorm van boombladeren geven interessante weetjes over de natuur.
Iconen van Drenthe
De hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland, gebouwd door het Trechterbekervolk. In de IJstijd zijn deze zwerfkeien al meegevoerd naar Drenthe. Wil je meer weten van deze mystieke stenen en hoe het er in de steentijd aan toe ging. Bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger. Bovendien het grootste hunebed vind je hier om de hoek.
Geschiedenis die nooit vergeten mag worden
Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork raakt je. Vanaf deze plek werden meer dan 100.000 slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar vernietigingskampen van de Nazi’s. Die geschiedenis is nadrukkelijk voelbaar door de vele persoonlijke verhalen in de tentoonstellingen en op filmbeelden. Je kijkt naar tekeningen van spelende kinderen; je leest een briefje met een afscheidsgroet dat iemand uit de trein geworpen is. In het museum zijn hun namen geprojecteerd. Buiten op het kampterrein hoor je de namen. Elke dag klinken ze hier. Het kampterrein is vanaf 2014 opnieuw ingericht. Je ziet de originele barakken nog staan en de woning van de kampcommandant is bedekt met een glazen beschermende overkapping. Het indrukwekkende Nationaal Monument Westerbork zijn de restanten van de oude spoorlijn met de omgebogen rails.
Een bijzonder en uniek verhaal
200 jaar geleden werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Het doel was armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden in de Randstad een kans te geven om een beter bestaan op te bouwen. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 zogeheten ‘paupers’ naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Ze kregen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Een hard bestaan. Door middel van arbeid en scholing werden de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud konden voorzien. In de plaatsen Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn nog veel sporen van deze geschiedenis terug te vinden. Museum de Koloniehof vertelt op een duidelijke en informatieve manier de historie van deze twee plaatsen. Of stap op de fiets en fiets één van de pauperroutes om nog meer te weten te komen van deze geschiedenis.
Wanneer je in Veenhuizen aankomt, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug. Veenhuizen was één van de Dwangkoloniën die opgericht zijn door de Maatschappij van Weldadigheid. Hier verbleven bedelaars en landlopers gedwongen onder 24-uurs bewaking. Breng een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum en ontdek alles over de unieke geschiedenis van dit dorp. Neem plaats op het terras van bierbrouwerij Maallust en bestel een smakelijk, ambachtelijk gebrouwen biertje. De pracht en rust van Drenthe ligt hier binnen handbereik.
Retro op reis
Huur voor een keer een retro kampeerwagen of oldtimer caravan, die voorzien
zijn van namen als oude Tinus, neef Herbert en tante Toos en reis hiermee door
heel Drenthe. Deze Tralaluna busjes uit de jaren ’60 of ’70 zijn gerestaureerd
en hebben een uniek interieur met een vintage en retro uitstraling. Gezien de
leeftijd van de kampeerbusjes wordt slow travel wel geadviseerd. Maar dat is
dan ook wel weer lekker relaxed. www.tralaluna.nl
Openlucht recreatie
Kamperen blijft één van de populairste vormen van vakantie vieren voor de Nederlanders. Gelukkig is er geen gebrek aan campings in Drenthe. Camping Buitenland is een bijzondere, eigenzinnige en kleurrijke camping in deze provincie, gelegen tussen een zwemmeertje en een bos. Met Camping Buitenland, op één van de mooiste plekjes van Drenthe, hebben vijf ondernemende vrienden waaronder Floortje Dessing hun buitenlanddroom vormgegeven. Het is een fijne plek waar je met de familie naartoe kan, maar ook prima alleen. Voor als je een paar dagen rust zoekt of als je gewoon even de stad wil ontvluchten. www.buitenland.com
Zittend voor mijn gehuurde oldtimer caravan met in handbereik een glaasje Anl’eau, het plaatselijke bronwater geniet ik van een onvergetelijke zonsondergang over de paars gekleurde heide. Ik besef dat Drenthe een geweldige provincie is om vakantie te vieren: rust, prachtige natuur en een imponerende cultuur. Wat wil een mens nog meer?
Voor meer informatie: www.drenthe.nl
Reageer op dit artikel