Dordrecht koestert de historie, maar leeft volop!

Er wordt wel gezegd: hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. En dat klopt helemaal. Dwaal door de historische binnenstad en je komt ogen tekort. Dordrecht is de oudste stad van Nederland, het charmante historische centrum is een wirwar van pittoreske straatjes en smalle steegjes met prachtige gevels en grachtjes met ophaalbruggetjes. Maar er zijn ook legio gastvrije cafés en restaurantjes, boeiende musea, mooie modezaken en kleine winkeltjes met leuke hebbedingen. Het is duidelijk; deze stad heeft zoveel bekoringen, waardoor het een geweldige stad is voor een citybreak.

Tekst: Mirjam Preusterink

Blikvanger in het straatbeeld van Dordrecht is de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Niet alleen de buitenkant van dit enorme bouwwerk is prachtig, maar ook het mooie interieur van de middeleeuwse kerk is een bezichtiging waard. Beklim dan ook de 65 meter hoge (scheve) toren. Na een pittige klim van 275 treden, word je beloond met een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende rivieren. Een wandeling door de historische binnenstad die je daar aan je voeten ziet liggen, is met haar verschillende bouwstijlen een bijzondere route door de architectuurgeschiedenis. Straatnamen als Wijnstraat, Suikerstraat en Zakkendragersstraat herinneren aan het rijke handelsverleden van de stad, die zich in de middeleeuwen door haar strategische ligging ontwikkelde tot de machtigste handelsstad van Holland. Vergeet vooral de fontein op het Beverwijcksplein niet. Ook leuk is een wandeling langs de Dordtse hofjes, zoals de Regenten- en Lenghenhof en het Arend Maartenshof. Het Dordrechts museum moet je alleen al bezoeken vanwege de prachtige tuin, waar je onder de imposante bomen kunt neerploffen op het terras. Andere interessante musea in Dordrecht zijn het Huis Van Gijn en het Dordts Patriciërshuis.

Waterstad

Het statige Dordrecht heeft geen grachten, maar havens. Het havenkwartier strekt zich uit tussen de Grote Kerk en de Groothoofdspoort. De ooit belangrijkste stadspoort van Dordrecht staat er prachtig bij dankzij een recente opknapbeurt. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op het Drierivierenpunt: de plek waar de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen. Met 150.000 passerende schepen per jaar het drukst bevaren waterknooppunt van Europa. Het is mogelijk de historische binnenstad vanaf het water te bewonderen met de rondvaartboot de Dordtevaar. In een klein uurtje vaar je met een elektrisch aangedreven boot een rondje door Dordrecht, terwijl de schipper van alles vertelt over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Ontdek de natuur

Zoek je wat meer rust en groen, dan biedt Nationaal Park De Biesbosch een unieke natuurbeleving. Dit nationale park ligt praktisch in de achtertuin van Dordrecht.  Stap aan boord van de Waterbus en binnen twintig minuten ben je in dit natuurgebied met een doolhof van rivieren, waterbekkens en wilgenbossen. Deze boot vaart vanuit Dordrecht niet alleen naar de Biesbosch, maar ook richting UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Na ongeveer een half uur sta je tussen de molens én toeristen.

Overnachten

Een dagje Dordrecht is veel te kort. Een sfeervolle plek om te overnachten én midden in het centrum is B&B De Cleijne Nagtegael.  Ruim 400 jaar geleden is kunstschilder Aelbert Cuyp op deze plek geboren.  Met twee kamers is het een intiem logeeradres met allure. Echt een bijzondere plek!

Kortom: Het is genieten in Dordrecht en omgeving. Het heeft gewoon zoveel te bieden. Historie, een prachtige natuur, volop cultuur, leuke restaurantjes en ja, óók heel veel gezelligheid!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op