Deventer, dat is andere koek!

Genoeg ingrediënten voor een weekendje weg

Zeg: ‘Deventer’ en je denkt aan koek, Go Ahead Eagles en het Dickens Festijn. Maar het heeft veel meer te beiden en nodigt uit voor een bezoek. Deventer was een belangrijke stad in de Hanzetijd, de prachtige historische gebouwen in het charmante centrum zijn hiervan nog getuigen. Het heeft een levendige sfeer, dankzij de gezellige zonovergoten terrasjes, leuke winkeltjes, rijke geschiedenis en het vele stadsgroen. Het is duidelijk: Deventer heeft zoveel bekoringen, waardoor het een geweldige stad is voor een citybreak.

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Deventer Marketing en Tosca Fontein

Deventer is een heerlijke compacte stad, waar je makkelijk door heen kunt wandelen. Een bezoek aan Deventer kan heel goed beginnen in de stadswijk Bergkwartier. Hier waan je je in middeleeuwse sferen. Vergeet niet naar de sierlijke gevels te kijken, met de vele details. Niet voor niets wordt in dit deel van de stad jaarlijks in december het Dickens Festijn gehouden. Het is het oude handelshart, waar ooit de kooplieden hun onderkomen hadden en waar de koopwaren op het stadsplein de Brink werden verhandeld. De handelsgeest is nog steeds aanwezig en terug te vinden in de vele unieke en eigenzinnige winkeltjes die deze wijk rijk is.

Rijke geschiedenis

De eyecatcher in het straatbeeld van Deventer is de imposante Grote of Lebuinuskerk. Niet alleen de buitenkant van dit enorme bouwwerk is prachtig, maar ook het mooie interieur van de gotische kerk is een bezichtiging waard. Gedurende de zomermaanden kun je de 46 meter hoge toren beklimmen. Na een pittige klim van 220 treden, word je beloond met een fantastisch uitzicht over de stad, de ommelanden en de IJssel.  Om een goed beeld te krijgen van de rijke geschiedenis van de stad, breng een bezoek aan museum De Waag, gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland. Leuk voor de hele familie is het Speelgoedmuseum.

Bruisend centrum

In Deventer kan iedereen naar hartenlust shoppen. Slenter door de straatjes met mooie modezaken, interieurzaken en kleine unieke winkeltjes met leuke hebbedingen. Een tip: loop even binnen bij Het Moment van eigenaresse Tosca Prins aan de Stromarkt 15. Een eigentijdse winkel, die zich onderscheidt op het gebied van dameskleding en kleine cadeau- en interieurartikelen. Of de designwinkel Carlos in Huis, gevestigd in een voormalig bankgebouw met vele karakteristieke details, zoals de voormalige loketten en de bankkluizen. Bij de VVV aan de Brink is de ‘Wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes’ verkrijgbaar, hierin tref je ruim 75 kleinschalige winkeltjes die allen voldoen aan de criteria: uniek en bijzonder!  Maar Deventer is ook een stad om te proeven. Wanneer je uit eten wilt, zul je moeite hebben om te kiezen. Het aanbod is enorm, zoals DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal, restaurant Bouwkunde, St. Tropez Gastrolounge en parkcafé MEES op het Vogeleiland. 

Koek en boek

Aan de Brink, vlakbij museum de Waag, zit de Deventer koekwinkel. Al honderden jaren wordt er de kruidkoek gebakken, het oude recept is nog steeds geheim. Onweerstaanbaar lekker. Naast koek staat Deventer ook nog in het teken van het boek. De stad speelde een rol in de boekdrukkunst, het aap-noot-mies-leesplankje werd ooit bedacht door een schoolmeester in Deventer. Bezoek de jaarlijkse boekenmarkt langs de IJssel op de eerste zondag van augustus. Het is de grootste boekenmarkt van Europa. Er zijn sowieso veel boekenwinkels, zowel sfeervolle tweedehands als nieuwe boekenhandelaren.

Volop groen

Neem vanuit het centrum de kleine veerpont en je bent binnen een oogwenk aan de overzijde van de IJssel. Hier sta je midden in een prachtig natuurgebied: het Worpplantsoen, het oudste stadswandelpark van Nederland.  In de zomermaanden is het park een plek waar mensen neerstrijken voor een heerlijke picknick, familie-BBQ of een feestje bij de Muziekkoepel. Hier is ook de stadscamping en Willem: een fantastisch natuurspeelplek voor kinderen.

Wanneer je zit op één van de vele terrasjes van het gezellige stadsplein de Brink met in handbereik een glaasje DAVO, het plaatselijk bier Woeste, besef je dat Deventer een geweldige stad is om te bezoeken: veel historie, volop gezelligheid en een prachtige natuur. Wat wil een mens nog meer?

Kijk voor meer informatie op: www.deventermarketing.nl en www.deventer.info

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op