De charmes van Chur

Bergen energie opdoen

Chur (spreek uit als Koer) ligt verscholen tussen grandioze Alpentoppen en is de oudste stad van het betoverend Zwitserland. De historische binnenstad is prachtig bewaard gebleven en autovrij. Dwaal hier door de geplaveide straatjes en bewonder de Romeinse vestingwerken, de middeleeuwse kerken en sierlijke barokke gebouwen. Wanneer je de rode bordjes volgt, kom je vanzelf langs alle bijzondere plekken. Slenter langs de uitnodigende winkeltjes, galerieën, musea en ga Zwitserse specialiteiten proeven in één van de talrijke restaurants. Wat dacht je van een heerlijk stuk lokale zoete delicatesse: de Bündner Nusstorte?

De hoofdstad van het kanton Graubünden heeft zoveel verhalen te vertellen dat een stadstour met een lokale gids een aanrader is. Wat gelijk opvalt zijn de tientallen fonteinen. Vroeger deden de bewoners hier hun was en werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De hoge toren van de St. Martinkirche steekt ver boven de oude stad uit en kun je niet missen. Het meest interessante van deze kerk zijn de glas-in-lood ramen van de beroemde Zwitserse kunstenaar Augusto Giacometti. De afbeeldingen in de ramen vertellen het kerstverhaal. Er wordt gezegd dat Maarten Luther in deze kerk ooit een memorabele toespraak hield die het protestante geloof een flinke impuls heeft gegeven. Via een fotogenieke poorttoren bereik je de binnenplaats van het bisschoppelijk paleis en de kathedraal van Chur. De buitenzijde oogt relatief sober, maar verhult een interieur vol culturele schatten, zoals het monumentale gouden hoogaltaar, de gebeeldhouwde koorbanken en de romaanse beelden. Bijna net zo mooi is het bisschoppelijk paleis met zijn gouden stucwerk, aan de linkerkant van de kathedraal. In de Romeinse tijd werd dit complex gebruikt als kazerne.

Liever een culinaire tour? Ga dan mee op Alpine stadsknabbeltocht. Terwijl je de oude binnenstad verkent, geniet je onderweg van chocolade, notentaart, kaas en likeur Churer Röteli. Of proef op zaterdagmorgen van al dat lekkers op de wekelijkse boerenmarkt.

Kunst kijken

In Villa Planta, gebouwd in de 19e-eeuw als privéwoning, is het Bündner Kunstmuseum gevestigd. Dit is een museum van wereldklasse. Omdat de villa te klein werd voor de steeds grotere collectie en voor de inrichting van tijdelijke exposities is er een aantal jaren geleden een ruimte aangebouwd. Het is een bijzonder gezicht: een historische villa met een ultramoderne rechthoekige uitbouw en op een of andere manier vormt het toch een eenheid. In het museum is veel werk te zien van de uit deze streek afkomstige beroemde kunstenaarsfamilie Giacometti. Trakteer jezelf in het fraaie museumcafé op de Bünder Nusstorte: notentaart gevuld met gekaramelliseerde walnoten en honing. Het café is volgens de gastronomiegids van Gault&Millau één van de tien mooiste koffiehuizen in Zwitserland.

Het Rätische Museum neemt je mee op een tijdreis door de geschiedenis van Graubünden: van archeologische vondsten tot een portrettengalerij. In de zalen ontdek je hoe bewoners vroeger leefden en de spannende Wunderkammer staat vol rariteiten, die variëren van kostbare en zeldzame objecten tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Sinds de eerste tentoonstelling in 1872 wordt er traditioneel ieder jaar een nieuw (oud) voorwerp in de Wunderkammer opgenomen.

Relaxen in stijl

Restaurant en hotel Stern, gelegen in het centrum, biedt al ruim driehonderd jaar streekgerechten uit Graubünden. Gasten genieten in het traditionele restaurant van de sfeer en de regionale specialiteiten en lokale wijnen. Je zou er bijna niet meer weg willen. Maar dat hoeft ook niet, want het hotel heeft sfeervolle kamers om te overnachten. Zo kun je de volgende dag naar het treinstation lopen en genieten van één van de mooiste treinreizen van Zwitserland.

Panoramische treinreis

Chur is het vertrekpunt van de Bernina Express. Met deze trein maak je een adembenemende reis door de Zwitserse Alpen. De route, die eindigt in het Noord-Italiaanse Tirano, staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mooie opvallende rode trein weet in het kanton Graubünden grote hoogteverschillen te overbruggen. Er zijn speciale rijtuigen met extra grote ramen om de reizigers te laten genieten van het spectaculaire uitzicht op de besneeuwde hoge bergtoppen en kristalheldere bergmeren. Hou de camera maar bij de hand voor de vele fotomomenten.

Idyllisch bergdorpje

Verlaat de Bernina Express en stap uit op het station van Bergün. In dit kleine plaatsje staan huizen gebouwd in de Engadiner-architectuur. Typische kenmerken van deze stijl zijn de massieve muren, de diepliggende ramen, de ronde boogpoort en de erker aan de straatzijde. Iets verderop staat de oude-Romaanse kerk, bijzonder vanwege de kleurrijke fresco’s, die ooit aangebracht zijn door Italiaanse vakmannen. Na een restauratie kwamen ze ongeschonden tevoorschijn. De prachtige omgeving heeft veel wandel- en skimogelijkheden en nodigt uit om een paar dagen te verblijven.

Kurhaus

Kies dan voor een uniek en onvergetelijk verblijf in het historische Kurhaus van Bergün. De wapperende Zwitserse vlag op het dak lijkt de bezoeker te begroeten. Het prachtig bewaard Art-Nouveau interieur uit 1906 ademt nog de weelde en luxe uit vroegere tijden. Je waant je terug in de tijd, wanneer je een stap in de vestibule zet. Hier word je welkom geheten met een heerlijk drankje. Veel van de oorspronkelijke meubelen, lampen en wandbekleding zijn bewaard gebleven en liefdevol gerestaureerd. Het huis werd gebruikt als kuuroord en had vanaf het begin al elektrisch licht, een lift en centrale verwarming. Een zeldzaamheid in die tijd. Het heeft een eigen wellness en een restaurant met biologische gerechten uit de regio met heerlijke bijpassende wijnen. Het ultieme Zwitserleven gevoel! Het pronkstuk is de balzaal met zijn blauw geschilderde plafond, waar bijna ieder weekend een bruiloftsfeest wordt gevierd en erg populair is bij de Zwitserse bevolking. De lokale gids grapte: reserveer eerst deze zaal en ga dan op zoek naar een vrouw om mee te trouwen. Dus voor het geval je plannen hebt…

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op