De adembenemende schoonheid van Aruba

Aruba, one happy island. Zo ervaren de trotse Arubanen hun tropisch eiland. Als je Aruba bezoekt, begrijp je al snel waarom. Het is een exotisch eiland, met magnifieke turkooisblauwe baaien, kilometers lange parelwitte stranden en palmbomen die wuiven in de koele passaatwind. Aruba heeft veel te bieden: het is een mix van rijke architectuur, vele natuurschatten en een fascinerende geschiedenis. Een bijkomend voordeel is dat de Arubanen hartelijk en vriendelijk zijn. Bon Bini Dushi! In de oorspronkelijke taal, het Papiaments betekent dit: welkom liefje!

Tekst: Mirjam Preusterink

Fotografie: Humberto Tan en Mirjam Preusterink 

De witte parels van Aruba

Aruba ligt in het tropische deel van het koninkrijk der Nederlanden. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden en een ligging net buiten de orkaan zone is het een ideale vakantiebestemming voor het gehele jaar. Het eiland heeft vele stranden, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Het fijne witte zand samen met een prachtige blauwe zee maken tropische dromen waar. Deze schitterende stranden vind je aan de zuidwestkust. Eén van de meest oogverblindende stranden is Eagle Beach met de Fofoti boompjes. Omdat het hier vrij rustig is, verandert het een paar maanden per jaar in een broedplaats voor schildpadden. Aan de hand van sporen kan men achterhalen waar een schildpad haar eieren heeft gelegd, waarna dit stukje strand afgezet wordt. Palm Beach is gesitueerd bij de grote hotels van Aruba en daarom wat drukker. Maar onder de vele bomen kun je heerlijk een boek lezen of zonnen zonder te verbranden. Langs de onstuimige noordoost kust van Aruba vind je geen zandstranden. De wind en golven zorgen hier voor ruige, indrukwekkende rotsachtige inhammen en grotten.  Het is fenomenaal om hier de wind- en de kitesurfers over het wilde water te zien gaan. Om te duiken en te snorkelen is Aruba niet zo populair als het nabijgelegen eiland Bonaire. Toch heeft Aruba veel te bieden op het gebied van de onderwaterwereld. Rondom het eiland zijn er diverse plaatsen waar tropische vissen en koraal te zien zijn in het kristalheldere water. Pos Chiquito, gelegen aan de westkust is een fantastische snorkelplek.

Gastronomie op zijn best

Aruba heeft een grote variëteit aan restaurants, van eenvoudige strandtentjes tot toprestaurants die culinaire hoogstandjes uit alle windstreken serveren. Een aantal Nederlandse chef-koks zijn op dit eiland hun eigen etablissement begonnen en zij koken de sterren van de hemel. Veel eetgelegenheden hebben een terras met uitzicht op de Caribische zee. Het is genieten om te dineren met een fantastisch mooi uitzicht op de dobberende bootjes in de baai en de zon te zien ondergaan in een betoverende zalmroze gloed. 

Kleurrijke monumentale panden

Verspreid over heel het eiland staan de snoepkleurige monumentale panden die fel afsteken tegen de helderblauwe lucht. In samenwerking met de Stichting Monumentenfonds Aruba worden deze gebouwen met veel passie en liefde gerestaureerd en zo behouden. Eén van de fraaiste Caribische huizen is gelegen in de hoofdstad Oranjestad, het Eloy Arends Huis. Dit sfeervol ingericht pand is na een ingrijpende restauratie in gebruik als stadhuis en open voor publiek. En één van de meest waardevolle monumenten van het eiland is de fotogenieke geelkleurige kapel Alto Vista, bereikbaar via een kronkelende weg gemarkeerd met witte kruizen. Het imposante California Lighthouse staat heel trots op het noordelijkste puntje van het eiland. Deze toren werd vernoemd naar het schip California dat in 1891 schipbreuk leed. Hierdoor kwam men op het idee om een vuurtoren te bouwen om zo de zeevarenden te waarschuwen. De 30 meter hoge toren ondergaat binnenkort een complete reconstructie, waarbij de authentieke elementen worden gekoesterd.

Het Nationale Park Arikok

Aruba’s woestijnachtige landschap en droge klimaat brengen een ongewone vegetatie en dierenwereld met zich mee. De flora en fauna van het eiland zijn het best vertegenwoordigd in het beschermde Nationale Park Arikok. In het park bevindt zich de Natural Pool, een buitengewoon zwembad gevormd door de natuur, waar je kunt snorkelen en zwemmen tussen de rotsen. Dit is een favoriete plek voor zowel de toeristen als de lokale bevolking. Je kunt via de uitgezette wandel- en fietsroutes het park verkennen en genieten van de imponerende natuur of een jeep huren om zo bij de afgelegen stranden en rotsen te komen en te genieten van de spectaculaire vergezichten.

Door de kilometers lange stranden met warm, wit zand en het verkoelende, kristalhelder water voelt Aruba als een warm bad. Ook is het een bijzondere ervaring om aan de andere kant van de wereld in het Nederlands te kunnen communiceren met de plaatselijke bevolking. Dit gecombineerd met de vele culinair hoogwaardige restaurants, de ruige natuur, de kleurrijke monumenten en de vele sportmogelijkheden maakt Aruba een ideaal vakantieland. Actief zijn en niets doen, op Aruba gaat dat fantastisch samen.

Voor meer informatie, kijk op www.aruba.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op