Bad Kissingen, een cadeautje voor lichaam en geest

Soms heb je het gewoon even nodig: Tijd voor jezelf! Trakteer je dan eens op een weekje wellness in Duitsland. Dit land heeft fantastische kuuroorden met heilzaam bronwater, schone lucht en adembenemende landschappen. De bronnen van Bad Kissingen zijn al eeuwen beroemd door hun helende werking en zijn dan ook nog eens één van de mooiste thermen van ons buurland. Dat is kuren bij de buren. Dus waarom niet een keer de grens over voor een dergelijke Entspannung?

Tekst: Mirjam Preusterink

Beeldmateriaal: Bayern Tourisme en Heji Shin

Het waren ooit de Romeinen die het baden en kuren in Europa introduceerden. In tegenstelling tot Nederland ontwikkelde Duitsland door de eeuwen heen een rijke traditie in wellness. En het is mooi meegenomen, de prijzen zijn veel lager dan bij ons en de kwaliteit en gastvrijheid zijn van hoog niveau. Bad Kissingen kreeg in 1883 het predicaat: Europees kuuroord en telt zeven geneeskrachtige waterbronnen, waarvan er vier drinkbaar zijn. Het stadje is gespecialiseerd in therapeutische mineraal- en modderbaden, die bekend staan ​​om hun genezende krachten. Het heilzame mineraalhoudende bronwater zorgde ervoor dat de Europese upper class in hoogtijdagen van de vorige eeuw in groten getale hier naar toe kwam, waaronder Keizerin Sisi en Otto von Bismarck.

Te gast bij de Brunnenfrauen

Om zeven uur ’s morgens lopen de eerste gasten al naar de sfeervolle Brunnenhalle. In het midden van dit architectonische juweeltje bevinden zich twee bronnen, met daaromheen een goudglanzend buizensysteem van brons. Het helende water wordt op vaste drinktijden geschonken door de Brunnenfrauen, ’s morgens van zeven tot negen en ’s middags van vier tot zes uur. Het aqua werkt het beste op een nuchtere maag, het lichaam neemt dan de mineralen het beste op. De Brunnenfrauen schenken het helende water vandaag de dag nog op traditionele wijze en houden zo een eeuwenoud ritueel in leven. Tot 1991 gebeurde dit nog met een scheplepel, tegenwoordig worden de glazen van de gasten gevuld via de diverse kranen. Geadviseerd wordt om langzaam te gaan wandelen door de imposante arcadegangen tijdens het drinken, dit bevordert het gezondheidseffect. In de naastgelegen sfeervolle concertzaal speelt tweemaal daags het 13-koppige kuurorkest voor honderden toeschouwers. Dit zorgt ervoor dat de gasten in Bad Kissingen dit helend water met alle zintuigen ervaren.

In slow motion

Wees lief voor je lijf en breng een bezoek aan de thermale baden van KissSalis Therme. De verschillende zwembaden zijn gevuld met heilzaam mineraalhoudend bronwater en er zijn uitgebreide spa faciliteiten. Dat betekent genieten van verschillende therapie- en massagebehandelingen. Je zorgen verdwijnen in de geneeskrachtige modderbaden en onder massagestralen.

Beleef Bad Kissingen

Behalve het kuren is het heerlijk om in het centrum rond te slenteren en te genieten van alle kleine winkeltjes, kunst galerieën en gezellige restaurantjes. Het is niet moeilijk om te visualiseren hoe de high society in vroegere dagen door de bloemrijke stadsparken flaneerden of genoten van een voorstelling in het chique Koninklijke Kurtheater. Tegenwoordig ziet alles er nog precies zo uit. De talrijke groene parken met historische gebouwen zijn zeker het bezichtigen waard. Het kan gebeuren dat er dan net een groep gasten met hun yoga of mindfullness oefeningen bezig zijn. Dat is pure ontspanning op een prachtige plek.

Bad Kissingen heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden en is een goede uitvalsbasis voor een wandeling. Van korte tot uitgestrekte routes, voor elk wat wils. Er zijn verschillende themaroutes, zoals ‘Sisi’s Lieblingsspaziergang’ en ‘Weltbad Architekten’ langs de statige historische gebouwen met keizerlijke allure. De Hochrhöner staat bekend als één van het mooiste wandelpad van Duitsland en laat veel van de omgeving zien. Hier zijn vele wijngaarden, die een bezoek waard zijn. Vooral het proeven van de witte wijnen Gewürztraumer, Weißer Burgunder en Riesling is een groot smaakavontuur. Na een actieve wandeling smaakt een glas wijn uit de nabijgelegen omgeving heerlijk op één van de gezellige terrasjes van Bad Kissingen. In Duitsland zegt men heel toepasselijk: ‘Ohne Fleiß kein Preis’. Vrij vertaald betekent dit: ‘Zonder inspanning geen beloning’.

Licht in de duisternis

Lang geleden, na zonsondergang liep de nachtwaker door de binnenstad van Bad Kissingen en zorgde dan voor rust en orde. Geen straatje en steegje waren voor hem onbekend, niemand wist meer over de inwoners, hun gebruiken en gewoonten dan hij.  Tegenwoordig komt deze excentrieke figuur elke avond weer tot leven. Historisch gekleed en uitgerust met lantaarn en hellebaard leidt de nachtwaker de gasten door het idyllische oude centrum en vertelt hij spannende verhalen en anekdotes uit de oudheid. 

Een bijzonder schouwspel

Absoluut uniek in Duitsland is de nieuwe multimediale fontein in de rozentuin. Elke dag kun je magische muzikale waterchoreografieën beleven waarbij de waterfonteinen dansen op de meest uiteenlopende muziekstukken. En na het vallen van de avond, toont een beamer atmosferische beelden op het ‘scherm’ van duizenden en duizenden waterdruppels.

Een slaapplek om van te dromen

In het centrum van Bad Kissingen bevindt zich hotel Kaiserhof Victoria, hier wordt de Duitse Gemütlichkeit gecombineerd met moderne design in en dit resulteert in een unieke sfeer. En na een goede uitgeruste nacht, blijkt hier het ontbijt zo uitgebreid te zijn dat je amper kan kiezen.

Absoluut dat er een gelukzalig gevoel zich meester van je maakt na een paar dagen verblijf in Bad Kissingen. Als lichaam en geest dan nog niet in balans zijn……….

Voor meer informatie kijk op: www.badkissingen.de

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op